De persoon die zich vrijdag opsloot in een wc in een Thalys-trein op Rotterdam Centraal wordt niet langer verdacht van het plegen van een strafbaar feit. Hij is overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De verdachte rende vrijdagochtend op het treinstation de Thalys binnen en hield zich bijna drie uur lang op in de wc. Daarna kon de jongen gearresteerd worden door de politie.

Rotterdam Centraal werd grotendeels afgesloten waardoor het treinverkeer ernstig verstoord raakte. Er konden alleen treinen van en naar Gouda rijden. 

Nadat de jongen was ingerekend, werd de hogesnelheidstrein doorzocht op explosieven. Rond het middaguur konden de afgesloten perrons weer worden vrijgegeven toen bleek dat er niets bijzonders was gevonden.

Tunesiër

Na verhoor heeft de politie de exacte identiteit van de persoon niet kunnen achterhalen, maar waarschijnlijk gaat het om een Tunesiër die een aantal jaren heeft rond gezworven door Europa. 

Hij is onder negen verschillende identiteiten bekend in verschillende Europese landen. Zeer waarschijnlijk wilde hij zonder kaartje met de Thalys naar Parijs reizen.  

De jongen heeft geen legitimatie en wordt daarom in vreemdelingenbewaring genomen. "Hij wordt niet meer verdacht van een strafbaar feit dat langer vasthouden rechtvaardigt, zo heeft de officier van justitie besloten", aldus het OM.

Volgens zijn advocaat is hij 16 jaar, meldde de NOS zaterdag. Maar volgens het OM is zijn werkelijke leeftijd nog niet achterhaald.

Video: Man uit Thalys niet vervolgd

Man uit Thalys niet vervolgd
Man uit Thalys niet vervolgd

Bewaking

De Thalystreinen worden de laatste tijd extra bewaakt. Eind augustus werd bij het Franse Arras een 25-jarige Marokkaan overmeesterd in de trein van Amsterdam naar Parijs. Ook hij had zich in een toilet verstopt. Deze man was daadwerkelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag.

Medepassagiers overmeesterden de man die een kalasjnikov, pistool en mes bij zich had. Zij ontvingen een hoge Franse onderscheiding uit handen van president François Hollande.

Vrijdag werd bekend dat Thalys maatregelen neemt na deze verijdelde aanslag. Zo wordt het personeel extra geschoold om abnormaal gedrag te herkennen en om met paniek- en crisissituaties om te gaan.