Verdachte Rudolph H. in het Haagse jihadproces komt op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald.

H. heeft meer dan een jaar in voorarrest gezeten op de terroristenafdeling onder een zeer zwaar regime.

Het Openbaar Ministerie verdenkt H. ervan met negen anderen te hebben deelgenomen aan een criminele terroristische organisatie. Hij wordt onder meer beschuldigd van opruiing. 

De Hagenaar komt daarom dinsdag vrij, tot in elk geval de dag van de uitspraak in december. Hij mag Nederland niet verlaten, moet zijn paspoort inleveren en niet meedoen aan demonstraties of zich roeren op sociale media.

Ware religie

H. is bekeerling en was de oprichter van de inmiddels verdwenen website de Ware Religie, met artikelen over onder meer Islamitische Staat (IS) en het martelaarschap. Hij behoorde samen met medeverdachten Azzedine C. (33), alias Abou Moussa, en Oussama C. (19) tot de bekende gezichten onder moslimjongeren in Den Haag die met straatprotesten de aandacht trokken.

Behalve bij de Ware Religie, waar hij naar eigen zeggen 1.500 stukken voor schreef, was H. betrokken bij demonstraties van Behind Bars voor de rechten van moslimgevangenen en een opzienbarend bezoek van radicale moslims aan het christelijke Urk.

Volgens de rechters is de rol die H. heeft gespeeld waarschijnlijk minder groot dan in eerste instantie gedacht. Het risico dat H. (25) zich opnieuw schuldig maakt aan de daden waar hij van wordt verdacht, kan volgens de rechtbank voldoende worden verkleind met een aantal maatregelen.

Video: Rechtbank behandelt zaak Azzedine C.

Rechtbank behandelt zaak Azzedine C.
Rechtbank behandelt zaak Azzedine C.

Abou Moussa

De rechter ondervraagt maandag ook verdachte Azzedine C. in het jihadproces. C. (33), alias Abou Moussa, was het bekendste gezicht van de radicale moslimjongeren die demonstreerden in Den Haag.

Maandag herhaalde hij dat de islamitische wet wel zijn ideaal is, maar dat hij de Nederlandse rechtsstaat erkent. Hij is naar eigen zeggen een voorvechter van het vrije woord en waardeert het dat iedereen, ook minderheden, in Nederland veilig zijn.

Volgens de aanklagers heeft ook C. zich schuldig gemaakt aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd.