De jarenlange explosieve groei van 'criminele' motorclubs is afgevlakt.

Dat zegt de Nationale Politie maandag in reactie op berichtgeving van de NOS.

Een woordvoerder van de politie zegt niet zeker te weten waardoor dit komt. Volgens haar zal onder meer de speciale aanpak van deze clubs door politie, justitie en gemeentes zijn vruchten hebben afgeworpen.

Die speciale aandacht werd ingezet nadat de motorclubs zich enorm hadden uitgebreid.

De harde aanpak van deze zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) is er gekomen omdat zij volgens politie en justitie op grote schaal betrokken zijn bij criminele activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Ook zijn er spanningen tussen de OMG's onderling.

Crimineel gedrag

Sinds 2012 geldt een zerotolerancebeleid. Individuele leden van clubs als de Hells Angels, Satudarah, Bandidos, No Surrender en Trailer Trash Travellers worden in de gaten gehouden en voor de rechter gebracht als zij crimineel gedrag vertonen.

Ook moet het voor leden van dergelijke clubs bijvoorbeeld onmogelijk worden als ambtenaar of beveiliger te werken. Gemeenten mogen geen evenementen meer toestaan waarbij overduidelijk leden van criminele clubs betrokken zijn. Nederland en onder meer Duitsland werken samen om de clubs aan te pakken.

Volgens een rapport van het Informatie- en Expertisecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit oktober vorig jaar had toen 80 procent van de leden van de OMG’s een strafblad. Tussen 2011 en 2014 begonnen politie en justitie 88 opsporingsonderzoeken en strafzaken over (leden van) criminele motorclubs, aldus het rapport.