De vader van de Angolese tieners Márcia en Gláucio blijft voorlopig in Nederland. De man kreeg afgelopen vrijdag op medische gronden uitstel van vertrek verleend. 

Hij mag volgens zijn advocaten vooralsnog voor de duur van zijn medische behandeling, die in beginsel maximaal zes maanden mag duren, in Nederland blijven.

Zijn echtgenote en kinderen wachten nog op de definitieve verlening van hun verblijfsstatus. Die heeft staatssecretaris Dijkhoff van Justitie al op 31 augustus publiekelijk toegezegd op grond van zijn recht om in individuele gevallen naar eigen inzicht te beslissen. De zogenoemde discretionaire bevoegdheid, meldt het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira.

De vader zou eigenlijk begin september al worden uitgezet, maar dat ging toen ook om medische redenen niet door. De man wordt als oud-militair verdacht van oorlogsmisdaden en krijgt daarom geen verblijfsvergunning.

Het gezin verblijft al vijftien jaar in Nederland, maar was ondanks de afwijzing van een verblijfsvergunning nooit vertrokken.