De leeftijd van de gevangene (82) die zondag in de gevangenis in Zoetermeer werd doodgestoken wekte alom verbazing. Een bejaarde in detentie is in Nederland inderdaad een uitzondering, maar voor gevangenen op leeftijd geldt geen apart regime. 

"Gedetineerden worden van geval tot geval beoordeeld. Er wordt niet gekeken naar iemands leeftijd maar naar iemands persoonlijke omstandigheden. In de gevangenis zijn allerlei soorten van zorg beschikbaar", aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Volgens cijfers van het gevangeniswezen zaten er in 2014 282 mensen in de gevangenis van zestig jaar en ouder, op een totaal van 9909 gevangenen. In 2010 waren dat er 259 op 11.736 gevangen. In de leeftijd tussen de 30 en 39 jaar zaten vorig jaar 2803 mensen in de cel.

In de gevangenis wordt wel rekening gehouden met speciale behoeftes. "Als iemand bijvoorbeeld niet goed meer kan lopen, worden daar aanpassingen voor gedaan", zegt de woordvoerder. "Er zijn in de gevangenissen speciale medische voorzieningen voor mensen die dat nodig hebben en we hebben ook afspraken met gezondheidszorginstellingen. Mensen kunnen zelf of via hun advocaat aangeven hoe het gaat en of ze speciale zorg nodig hebben."

Gevangen die te ziek zijn, kunnen verblijven op een aparte ziekenhuisafdeling. Gevangenen die langdurig ziek zijn, verblijven in het ziekenhuis in de gevangenis in Scheveningen. "Als iemand niet meer in staat is om in de gevangenis te blijven, kan hij er ook uit worden gehaald. Als iemand dement wordt of psychisch in de war is. Dat wordt dan door deskundigen beoordeeld. Deze mensen gaan dan naar een normale instelling."