Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling geschonden.

Dat blijkt uit opnames met verborgen camera die vanavond worden getoond in het tv-programma Brandpunt-Reporter van KRO-NCRV, zo meldt de omroep in een persbericht.

Van der Graaf riskeert nu dat hij alsnog de resterende zes jaar gevangenisstraf geheel of gedeeltelijk moet uitzitten, meldt het programma.

Van der Graaf zegt in een heimelijk opgenomen gesprek dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen zelf “in scène heeft gezet”. Hij vertelt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met de fotograaf. Stijn Franken wil hier geen commentaar op geven. Uit de uitzending blijkt verder dat Volkert van der Graaf zijn resocialisatie tegenwerkt.

Mediaverbod

Van der Graaf heeft een mediaverbod waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers. Het mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem door de rechter werden opgelegd, die mede tot doel hebben de kans op recidive te verminderen en daarmee de samenleving te beschermen.

Volkert van der Graaf spande een kort geding aan tegen de KRO-NCRV waarin hij eiste dat de uitzending werd verboden. De rechtbank van Amsterdam heeft die eis aan het begin van de avond afgewezen.