2016 lijkt een recordjaar te worden wat betreft het aantal wilde zwijnen op de Veluwe. Dat komt mede door de grote hoeveelheid eikels aan de bomen. 

Dat meldt Natuurbericht.nl zondag.

Vooral op de Veluwe wordt een grote aanwas van jonge biggetjes gemeld. De massale val van beukennootjes in september zorgt ervoor dat een deel van de zeugen bronstig wordt, waardoor er in december en januari weer nieuwe biggetjes worden geboren.

Doordat er nu ongeveer 4 miljoen kilo eikels en beukennootjes in de natuur te vinden zijn, kunnen de zwijnen zodra deze vallen zo’n 5 tot 6 kilo vruchten eten. De beesten hoeven zich daardoor niet te verplaatsen om aan voldoende eten te komen.

In de zomermaanden zijn zwijnen soms wel 16 uur bezig om aan voldoende voedsel te komen. Veel zwijnen hadden dan ook een slechte zomer, tot nu toe. Door de vele eikels en beukennootjes die de zwijnen kunnen eten, komt ook de melkproductie van de zeugen op gang, waardoor de geboren biggetjes een grotere overlevingskans hebben.

Door deze factoren is de populatie wilde zwijnen sterk uitgebreid. Mogelijk zijn er volgend jaar meer wilde zwijnen dan in 2008, toen er een recordaantal werd geteld. Dat geldt niet alleen voor de Veluwe, maar voor heel Noordwest-Europa.