De luchtlandingen van parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede zijn zaterdagmiddag goed verlopen. In totaal maakten ongeveer vierhonderd militairen uit verschillende landen een sprong uit historische vliegtuigen.

Dat heeft de gemeente Ede zaterdag gemeld. In de ochtend werden deze afgelast in verband met mist. 

De luchtlandingen zouden om 10.00 uur in de ochtend plaatsvinden. Door de weersomstandigheden werd hier vanaf gezien. 

Oorspronkelijk zouden over de hele dag een kleine duizend parachutisten een sprong maken. Om het publiek 's middags langer te vermaken werd afgezien van een massadropping en werd er voor gekozen de parachutisten meer gespreid te laten springen.

Circa vijftig hoogbejaarde veteranen van de Slag om Arnhem, vooral uit Engeland, waren de eregasten bij de 71e herdenking. Ze komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen, maar hun aantal neemt met het verstrijken van de jaren af.

Herdenking

De luchtlandingen worden georganiseerd om stil te staan bij de Slag om Arnhem. Zaterdag is er ook een herdenking bij het Airborne Monument op de Ginkelse Heide.

De Slag om Arnhem was een veldslag in de Tweede Wereldoorlog, van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem. Deze strijd was onderdeel van Operatie Market Garden, een offensief van de geallieerden aan het einde van de oorlog. Dat was destijds de grootste operatie op Nederlands grondgebied.