Harderwijk krijgt een asielzoekerscentrum (azc) voor achthonderd vluchtelingen op het terrein van de voormalige kazerne Kranenburg-Noord. 

Dat heeft de gemeente afgesproken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Rijksvastgoedbedrijf, maakte Harderwijk vrijdag bekend.

Het azc blijft vijf jaar open. Na die tijd wordt bekeken of de opvang nog langer nodig is.

In een azc wonen asielzoekers die al bezig zijn met een aanvraag om in Nederland te mogen blijven. Een azc is geen noodopvang, zo benadrukken gemeente en COA. Het COA begint zo snel mogelijk met het plaatsen van woon- en kantoorunits. Het azc moet in 2016 open zijn.

Het voormalige kazerneterrein ligt midden in een woonwijk, maar volgens de gemeente is er plaats genoeg voor zelfs nog meer dan achthonderd vluchtelingen. Harderwijk garandeert de omwonenden dat er zeer scherp wordt gecontroleerd dat er geen ''oorlogsmisdadigers of IS-strijders'' in het azc komen wonen.

Apeldoorn

Apeldoorn verplaatst zijn noodopvang voor vierhonderd vluchtelingen van de Americahal naar tenten naast de skeelerbaan in die plaats. Het is de bedoeling dat de asielzoekers uiterlijk volgende week vrijdag verhuizen naar de paviljoens die nu worden opgebouwd, aldus burgemeester John Berends vrijdag.

De Americahal is sinds 1 september in gebruik als noodopvang. Het was al bekend dat de hal maar tijdelijk beschikbaar was vanwege al vastgelegde evenementen. Daarom heeft Apeldoorn samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) besloten een tentenkamp te bouwen. In Nijmegen bouwt Defensie voor het COA een tentenkamp waar drieduizend vluchtelingen tijdelijk terechtkunnen.

Berends sluit niet uit dat er binnenkort misschien nog meer noodopvang van Apeldoorn wordt gevraagd. De gemeente is ook bezig met de vestiging van een asielzoekerscentrum. Het tentenkamp aan De Voorwaarts blijft uiterlijk tot eind februari 2016 staan.

Lege gebouwen

Vluchtelingen worden mogelijk ook opgevangen in lege kantoren of andere leegstaande gebouwen. Minister Stef Blok (Wonen) zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Blok voert vrijdag opnieuw overleg met Aedes, de organisatie van woningcorporaties, over de opvang van vluchtelingen. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is daar bij aanwezig.

''We gaan kijken naar creatieve oplossingen'', zei Blok. ''Mensen hebben wel gewoon een dak boven hun hoofd nodig.'' Het huisvesten van asielzoekers in bijvoorbeeld kantoren kan de druk op de woningmarkt verlichten.

Aedes meldde vrijdag al dat het op een aantal locaties kleine, vaak tijdelijke woningen wil neerzetten om de komende maanden tienduizenden vluchtelingen met een verblijfsstatus aan onderdak te helpen. Ook het onderbrengen van verschillende vluchtelingen in een sociale huurwoning, waarbij ze bijvoorbeeld samen de keuken delen, is een mogelijkheid.

Kerken

Kerken, kerkelijke conferentieoorden en internaten zullen niet in gebruik worden genomen door het COA. Deze locaties zijn snel genoeg geschikt te maken voor de opvang van grote groepen vluchtelingen.

De Bisschoppenconferentie, die de gebouwen had aangeboden, laat vrijdag weten dat ze deze beslissing van het COA respecteert. Het COA sprak met zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Protestantse Kerk Nederland

''Wij hebben de kerken geadviseerd zich bij de gemeente te melden'', aldus een COA-woordvoerder. Mogelijk kunnen zij wel asielzoekers opvangen die al een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum zitten omdat er geen woonruimte voor hen is. Als zij doorstromen, komt er ruimte vrij voor nieuw aangekomen asielzoekers.