De honderden vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen vormen volgens COA-directeur Gerard Bakker "een enorm potentieel voor de Nederlandse samenleving".

Dat zegt hij vrijdag in de Nrc Next.

Eenderde van de asielzoekers die deze week Nederland binnenkomen is volgens Bakker academisch opgeleid. Een evengroot deel is afgestudeerd op hbo- of mbo-niveau. "Deze mensen kunnen een verrijking opleveren van de Nederlandse samenleving", aldus de directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Bakker erkent dat de instroom van vluchtelingen nu heel hoog is, maar verwacht dat deze "op enig moment" weer lager zal worden, bijvoorbeeld in de winter. Hij hoopt dat gemeenten op een creatieve manier mee willen blijven werken naar het zoeken van opvang. 

De opvang moet nu in een "moordend tempo" plaatsvinden, vindt Bakker."Terwijl we tot voor kort negen maanden kwijt waren aan overleg met een gemeente over een asielzoekerscentrum, gebeurt dit nu in nog nauwelijks negen dagen", zegt hij.

Woningcorporaties

Woningcorporaties willen op een aantal locaties kleine, vaak tijdelijke woningen neerzetten om de komende maanden tienduizenden vluchtelingen met een een verblijfsstatus aan onderdak te helpen.

Ook het onderbrengen van verschillende vluchtelingen in een sociale huurwoning, waarbij ze bijvoorbeeld samen de keuken delen, is een mogelijkheid. Dat meldt Aedes, de Vereniging van Woningcorporaties, vrijdag.

Volgens de koepelorganisatie zijn meer van dit soort onorthodoxe maatregelen nodig. ''Als minister Stef Blok (Wonen) en de gemeenten meewerken, dan spugen we in onze handen en lossen dit op'', aldus voorzitter Marc Calon van Aedes in een interview in de Volkskrant. Calon heeft vrijdag overleg met Blok en met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie).

Onzorgvuldigheid

De Vereniging van Asieladvocaten en - juristen Nederland (VAJN) vreest dat de grote toestroom van vluchtelingen leidtk tot onzorgvuldigheid.

Bestuurslid Wil Eikelboom zei vrijdag bij BNR Nieuwsradio dat ze daarom een gesprek met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie willen.

Volgens Eikelboom kan het door de hoge werkdruk bij de IND en de advocaten gebeuren dat asielzoekers zich opgejaagd voelen en niet alles vertellen. ''Nu duurt de asielprocedure bij Syriërs die kunnen bewijzen dat ze uit Syrië komen vijf dagen. We hebben zojuist gehoord dat de IND dit wil inkorten tot twee, misschien wel één dag. In die tijd moet je iemand leren kennen, informatie inwinnen en dan ook nog besluiten of het verhaal geloofwaardig is.''

De VAJN wil met Dijkhoff praten over het terugdraaien van de bezuinigingen op rechtsbijstand. Er moeten ook niet meer bezuinigingen bijkomen, vindt Eikelboom. Ook moet gekeken worden naar de voorwaarden voor werken in het weekeinde. De IND gaat dat doen en dan moeten de asieladvocaten automatisch ook.