De politiebonden dreigen met een nieuwe golf van cao-acties als minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een nieuw voorstel komt voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. 
 

​Voorzitters van de bonden hebben dat woensdag gezegd op het Malieveld in Den Haag waar duizenden actievoerende politiemensen zich hadden verzameld.

Op de vraag van voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP of de politiemensen zich serieus genomen voelden klonk een massaal ''nee!''.

Han Busker van de NPB liet weten dat de minister met een ''fatsoenlijk bod'' moet komen. ''We laten ons door deze minister niet bestelen'', aldus Busker.

Politie voert actie bij ministeries

Actievoerende agenten komen bijeen op het Malieveld. © ANP
De politiebonden dreigen met een nieuwe golf van cao-acties als minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een nieuw voorstel komt voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
Voorzitters van de bonden hebben dat woensdag gezegd op het Malieveld. © ANP
Op de vraag van voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP of de politiemensen zich serieus genomen voelden klonk een massaal "nee!". © ANP
Minister Ard van der Steur bezoekt de actievoerende agenten voor de ingang van het Binnenhof. © ANP
De actievoerende agenten in Den Haag hebben minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) demonstratief de rug toegekeerd. © ANP
Stef Blok loopt voorbij actievoerende agenten voor de ingang van het Binnenhof. © ANP
De politiemensen eisen van de minister dat hij met een beter cao-voorstel komt. © ANP
Politievakbond ACP deelt hesjes uit aan de actievoerende agenten. © ANP
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen politiemedewerkers voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
De eerste agenten komen aan op Den Haag Centraal. Duizenden politiemensen uit het hele land voeren woensdag actie in het centrum van Den Haag. © ANP
Het grootschalige protest op woensdag is het zoveelste in de reeks cao-acties van de politiebonden. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). © ANP
Agenten blokkeren het ministerie van Financiën met een lint. © ANP
Honderden agenten kwamen 's ochtends aan in Den Haag. © ANP
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen de agenten zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
Agenten houden een auto tegen bij het ministerie van Financiën. © ANP
© NU.nl

Stoet

Een stoet van duizenden actievoerende agenten is woensdagmiddag met groot kabaal langs het Tweede Kamergebouw getrokken. Met loeiende sirenes, trommels en leuzen vroegen ze aandacht voor het cao-conflict dat draait om meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

De blokkade van vier ministeries die 's ochtends om 9.00 uur begon, werd omstreeks 13.00 uur opgeheven. De agenten trokken daarna in een lange stoet naar het Malieveld. Volgens de bonden was de stoet zo'n 2,5 kilometer lang. Er zouden veel meer agenten mee hebben gedaan dan de eerder geschatte vijfduizend.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de rijksbegroting voor volgend jaar. De bonden hadden Tweede Kamerleden ook uitgenodigd om naar het Malieveld te komen. Nine Kooiman van de SP liet ze weten dat Van der Steur wat haar betreft ''een rode kaart'' heeft gekregen en met een goed bod moet komen.

Video: Politiebonden dreigen met nieuwe golf acties

Politiebonden dreigen met nieuwe golf acties
Politiebonden dreigen met nieuwe golf acties

Rug

De actievoerende agenten in Den Haag keerden eerder 'hun' minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) demonstratief de rug toe. De bewindsman werd daarvoor met gejoel en boegeroep onthaald, toen hij woensdagochtend kort zijn gezicht liet zien bij de protestactie.

De grote actie in Den Haag betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

Bouman

Korpschef Gerard Bouman bracht woensdag een bezoek aan de duizenden actievoerenders. Hij en lid van de korpsleiding Jannine van den Berg spraken daar met politiemensen. Ze benadrukten dat ze het van groot belang vinden dat er ''zo spoedig mogelijk een cao wordt afgesloten die recht doet aan de zwaarte van het politiewerk''.

Politiemensen hadden kritiek op Bouman omdat die partij zou kiezen voor de politiek in het lopende cao-conflict en niet voor de eigen mensen. In berichten op het interne computernetwerk van de politie klaagden ze over de afstand tussen de werkvloer en de korpsleiding. Die zou te groot zijn geworden.