Actievoerende politiemensen zijn om 9.00 uur begonnen met het blokkeren van vier ministeries in Den Haag. Duizenden agenten voeren actie voor een beter cao. 

De ministeries die worden geblokkeerd zijn van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd. Het is de bedoeling dat niemand de ministeries in of uit kan.

Het massale protest valt samen met de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, waar over de dinsdag gepresenteerde begroting wordt gesproken.

Zo'n honderd bussen vanuit het hele land zijn woensdagochtend vertrokken richting Den Haag. Een woordvoerder van politiebond ACP zegt tegen NU.nl dat er meer dan vijfduizend agenten worden verwacht.

De aanwezigheid van de duizenden agenten in Den Haag betekent dat elders in het land politiebureaus sluiten voor het publiek. Dat gebeurt tussen 07.00 en 17.00 uur. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

Politie voert actie bij ministeries

Actievoerende agenten komen bijeen op het Malieveld. © ANP
De politiebonden dreigen met een nieuwe golf van cao-acties als minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een nieuw voorstel komt voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
Voorzitters van de bonden hebben dat woensdag gezegd op het Malieveld. © ANP
Op de vraag van voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP of de politiemensen zich serieus genomen voelden klonk een massaal "nee!". © ANP
Minister Ard van der Steur bezoekt de actievoerende agenten voor de ingang van het Binnenhof. © ANP
De actievoerende agenten in Den Haag hebben minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) demonstratief de rug toegekeerd. © ANP
Stef Blok loopt voorbij actievoerende agenten voor de ingang van het Binnenhof. © ANP
De politiemensen eisen van de minister dat hij met een beter cao-voorstel komt. © ANP
Politievakbond ACP deelt hesjes uit aan de actievoerende agenten. © ANP
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen politiemedewerkers voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
De eerste agenten komen aan op Den Haag Centraal. Duizenden politiemensen uit het hele land voeren woensdag actie in het centrum van Den Haag. © ANP
Het grootschalige protest op woensdag is het zoveelste in de reeks cao-acties van de politiebonden. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). © ANP
Agenten blokkeren het ministerie van Financiën met een lint. © ANP
Honderden agenten kwamen 's ochtends aan in Den Haag. © ANP
Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen de agenten zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. © ANP
Agenten houden een auto tegen bij het ministerie van Financiën. © ANP
© NU.nl

Van der Steur

De actievoerende agenten in Den Haag hebben minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) demonstratief de rug toegekeerd. De bewindsman werd daarvoor met gejoel en boe-geroep onthaald, toen hij woensdagochtend zijn gezicht liet zien bij de grote protestactie van het politiepersoneel. De politiemensen eisen van de minister dat hij met een beter cao-voorstel komt.

Van der Steur probeerde door het kabaal aan te geven dat hij graag weer wil praten met de politiebonden over een nieuwe cao en dat hij waardering heeft voor de politie. 

De actievoerders hadden daar weinig aandacht voor. ''Praatjes vullen geen gaatjes. Blijf van onze weekenden af''', riepen de agenten. De bewindsman werd door sommige boze agenten zelfs uitgemaakt voor ''oplichter''.

Video: Boze agenten fluiten Van der Steur uit

Rode hesjes

Actievoerende agenten in rode hesjes hielden bij het ministerie van Veiligheid en Justitie ambtenaren tegen die het departement binnen wilden gaan om te gaan werken. Ook de topambtenaar van het ministerie van Defensie, Erik Akerboom, kwam niet door de blokkade. Hij had een afspraak bij Veiligheid en Justitie, maar werd tegengehouden door de actievoerende agenten.

Zij hebben bordjes bij zich met daarop de leuzen: ''Wij blijven komen'' en ''Geen sigaar uit eigen doos''. Op hun hesjes staat: ''Lang genoeg loyaal geweest''.

Nu de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer beginnen, betogen ze zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Volgens ACP is het aan de getroffen bewindslieden wat voor invloed de acties heeft op de beschouwingen. 

Het grootschalige protest op woensdag is het zoveelste in de reeks cao-acties van de politiebonden. Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).