De penningmeester van het kerkbestuur van de parochie van de Heilige Christoffel en Heilige Geest in Roermond wordt verdacht van het verduisteren van 750.000 euro aan parochiegelden.

Dat bevestigt deken Rob Merkx maandagochtend aan NU.nl na berichtgeving van Limburgse media.

Volgens Merkx is het complete vermogen van de parochie verdwenen. Het kerkbestuur heeft aangifte gedaan.

De penningmeester is per direct op non-actief zijn gesteld, omdat hij "op zeer grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat in hem werd gesteld", aldus Merkx.

Waar het geld precies naartoe is gegaan en of het bedrag in één keer is afgeschreven of in meerdere transacties, is volgens Merkx nog onduidelijk. "Al zal me dat verder een zorg zijn. Wat er ook gebeurt; hij heeft dat geld gebruikt. Wat hij er precies mee heeft gedaan, is niet zo belangrijk."

Internetcriminelen

De penningmeester heeft vorige week in een gesprek met de deken zelf opgebiecht dat het geld is doorgesluisd naar rekeningen van derden. Hij claimt echter slachtoffer te zijn van internetcriminelen.

Volgens Merkx is er geen virus op de computer van de penningmeester geconstateerd. "Wat er verder in de transactie precies is gebeurd, kan ik niet natrekken. Het uigebreide onderzoek ligt nu in handen van de politie."

Geld tekort

Met het verdwenen geldbedrag komt het kerkbestuur in acute problemen, aangezien binnen twee weken bijvoorbeeld al de salarissen moeten worden uitbetaald.

Toch maakt de deken zich nog geen zorgen voor de korte termijn. "We kunnen eventueel nog wel wat geld lenen van een naburige parochie en ook het bisdom kan eventueel wat regelingen treffen."