Het aantal vluchtelingen dat de afgelopen week asiel heeft aangevraagd in Nederland is opgelopen tot 3.100.

Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zondag. "Het is een enorme stijging", aldus een woordvoerder.

Zaterdag sprak het COA nog van de komst van 2.400 migranten, maar dat aantal is zondag bijgesteld naar 3.100. Zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag melden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. 

Het aantal asielzoekers dat daarmee per week naar Nederland komt, is in de afgelopen weken flink gestegen. Vorige week kwamen er gemiddeld 1.800 vluchtelingen naar Nederland. In de zomerperiode arriveerden er tussen de  1.000 en 1.500 vluchtelingen per week. 

Defensie

De vluchtelingen worden nu tijdelijk opgevangen in een kazerne van Defensie in Oirschot, omdat het CAO te weinig plekken beschikbaar heeft voor de migrantenstroom.

In de kazerne is plaats van vijfhonderd vluchtelingen. De eerste mensen worden er rond 12.30 uur verwacht. In principe is het de bedoeling dat de vluchtelingen er maximaal 72 uur verblijven en ze daarna naar andere locaties worden overgebracht. 

"Maar we houden een slag om de arm," meldt het CAO. Het orgaan beschikt niet over voldoende grote opvanglocaties, waar behoefte aan is. "Dit is een uitzonderlijke situatie."

Zaterdag weigerde de gemeente Weert bijvoorbeeld om per direct vluchtelingen op te vangen in een leegstaande kazerne. Volgens de gemeente ontbreekt het nog aan draagvlak onder de inwoners van Weert om de vluchtelingen op te nemen in de samenleving.

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders wil een debat over de asielproblematiek, want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie. 

"De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord", aldus Wilders. De aantallen asielzoekers in Europa en in Nederland zijn volgens Wilders "volstrekt onbeheersbaar". 

Wilders wil "opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet" over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom te stoppen. "Dat moet nu echt prioriteit hebben", stelt Wilders, die wil dat de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag hiervoor uitgesteld worden. 

Uit recente peilingen van Maurice de Hond blijkt bovendien dat de PVV profiteert van de discussie rond de vluchtelingenopvang. De partij van Wilders loopt twee zetels uit op de VVD.