De toestroom aan vluchtelingen in Nederland leidt tot een grote behoefte aan nieuwe tolken. Met name tolken die thuis zijn in talen van bijvoorbeeld Syriërs en Eritreeërs zijn op dit moment moeilijk te vinden.

Dat meldt BNR vrijdag.

Door het tekort hebben de huidige tolken het momenteel drukker dan ooit. Om te proberen dit tekort weg te werken heeft het Tolk en Vertaalcentrum Nederland, het grootste tolkenbureau van Nederland, een stoomcursus opgezet om meer tolken op te leiden.

De tolken die zich bezighouden met talen waar momenteel veel vraag naar is, zijn vaak zelf voormalige vluchtelingen. "Er zitten nu twintig vluchtelingen met verschillende taal-achtergronden in het traject", zo stelt Vivian Stroeker van Tolk en Vertaalcentrum Nederland.

Volgens Stroeker is er meer voor nodig om een goede tolk te zijn dan alleen een vreemde taal leren. "Een tolk moet niet alleen tweetalig zijn, hij of zij moet ook een gesprek kunnen aanvoeren. Je moet goed bedenken wat je rol is en weten wat je moet doen als je bijvoorbeeld onder druk wordt gezet."