Journalisten die zaterdag informatie willen inwinnen bij de politie, kunnen bot vangen. De woordvoerders van alle regio’s nemen als actie voor een betere CAO de telefoon niet op en staan de pers niet te woord.

Dat heeft politiebond ACP vrijdag gemeld aan NU.nl.

Er zullen zaterdag ook geen persberichten worden verstuurd. Alleen in het geval van zeer ernstige delicten, dringende vermissingen, urgente getuigenoproepen of rampen komen de woordvoerders in actie.

De actie is een initiatief van de politiebonden en heeft als naam gekregen 'Geen spoed, geen pers'.

Het is de bedoeling dat de actie elke week terugkeert en met een extra dag wordt uitgebreid.

Prinsjesdag

Ook is het voornemen dat politiewoordvoerders hun werk niet zoals gebruikelijk zullen doen op dinsdag 15 en woensdag 16 september, oftewel Prinsjesdag en de eerste dag van de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. De eenheid Haaglanden doet overigens op deze dagen niet aan de actie mee. 

De bonden stellen dat woordvoerders zelf moeten bepalen of zij aan de actie mee doen of niet. De zegsmensen die dienst hebben, mogen zelf inschatten of een zaak urgent genoeg is om de mediastilte te doorbreken.

De politie voert al wekenlang actie voor een goede nieuwe CAO. De bonden willen onder andere een loonsverhoging van 3,3 procent. 

Veel klachten

Journalistenvakbond NVJ laat in een reactie weten de actie te begrijpen. "Het is cruciaal dat journalisten goed worden geïnformeerd", stelt secretaris Thomas Bruning. "Maar tegelijkertijd zijn wij ook een vakbond, en snappen dat het middel staken soms nodig is om een doel te bereiken als arbeidsvoorwaarden niet deugen."

Journalisten ervaren ook de gevolgen van alle reorganisaties, merkt Bruning. "We horen veel klachten van onze leden dat de kwaliteit van de woordvoering in veel regio's te wensen overlaat. Na kantooruren zijn woordvoerder vaak slecht bereikbaar en de persalarmering is er sinds de automatisering niet beter op geworden."

Bovendien vindt de NVJ het niet heel handig dat de woordvoerders op Prinsjesdag willen gaan staken. "Met zo'n actie worden we als media wel erg onevenredig benadeeld."