Asielzoekers die net gearriveerd zijn kunnen binnenkort ook terecht in het Noord-Brabantse Budel, het aanmeldcentrum in Ter Apel moet hiermee worden ontlast.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden vrijdag. 

Het centrum in Ter Apel is nu de enige plek waar asielzoekers terecht kunnen. Door de grote instroom, van zo'n 1.200 tot 1.700 personen per week, is het er erg druk. 

De asielzoekers worden er geregistreerd, hun gezondheid wordt gecontroleerd en na een wachttijd begint de procedure die tot een verblijfsvergunning kan leiden. Daardoor lopen de betrokken partijen, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op hun tenen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie liet eerder al weten naar een twee aanmeldlocatie te zoeken. "In Budel staat een kazerne die als asielzoekerscentrum dienst doet'', zegt woordvoerster Yvonne Wiggers van het ministerie. "Daar komt voor eind september een tweede zogenoemde aanmeldstraat. Vluchtelingen gaan daar door hetzelfde proces als in Ter Apel. De druk op Ter Apel wordt zo minder groot."

Druk

Hoe de stroom vluchtelingen precies verdeeld gaat worden, weet COA-woordvoerster Jacqueline Engbers nog niet. "Maar ik ben blij met deze tweede locatie. De druk in Ter Apel wordt zo minder groot."

Verheugd is ook burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde. "Wij hebben verschillende keren aangedrongen op een tweede locatie. Dit is ook in logistieke zin goed. Veel vluchtelingen komen in het zuiden ons land binnen en daar komt nu dus ook een locatie."

De aanmeldstraat in Budel is trouwens tijdelijk. Het is de bedoeling dat in 2017 in Gilze en Rijen een tweede permanent aanmeldcentrum komt. "Mits de gemeente Gilze en Rijen instemt", zegt Wiggers.