De gemeente Gouda wil mogelijk circa vijfhonderd asielzoekers gaan onderbrengen in de Prins Willem Alexanderkazerne in die stad.

Het is de bedoeling dat de vluchtelingen in de tweede helft van 2016 in de kazerne worden gehuisvest nadat deze is verbouwd.

Op hetzelfde terrein was eerder sprake van de bouw van een megamoskee, maar die plannen gingen na protest van omwonenden niet door.

Burgemeester en wethouders hebben de omwonenden van het kazerneterrein woensdag per brief geïnformeerd over de plannen. Gouda zegt gehoor te willen geven aan het verzoek van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om extra opvangplaatsen. Het COA zoekt dringend opvangcentra voor de stroom vluchtelingen.

''Het college vindt dat het onder andere vanwege het landsbelang de verantwoordelijkheid heeft een passende bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen'', schrijft burgemeester Milo Schoenmaker in de bewonersbrief.

Informatiebijeenkomst

De gemeente is van plan binnenkort een informatiebijeenkomst te houden voor de omwonenden. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld. De gemeente zegt geen idee te hebben hoe de omwonenden zullen reageren.

''We gaan de reacties afwachten. De gemeente en het COA zullen ingaan op de vragen en zorgen en goede informatie verstrekken'', aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda.

De kazerne heeft een maatschappelijke bestemming en er is geen bestemmingswijziging noodzakelijk. Wel moeten gebruiks- en omgevingsvergunningen worden afgegeven. Het azc moet minimaal tien jaar openblijven, aldus het COA.