De schade aan het VU Medisch Centrum (VUmc) door de wateroverlast bedraagt tientallen miljoenen.

Dat meldt Wouter Bos woensdag op een persconferentie.

Bestuursvoorzitter Bos zegt dat de schade groot is. "Bij de schade is de inkomstenderving doordat we geen zorg kunnen leveren, nog niet meegerekend."

Het VU Medisch Centrum opent donderdag weer alle poliklinieken en de dagbehandeling. Ook de poliklinieken van nefrologie en cardiologie openen weer de deuren. Deze zijn verplaatst van het ontruimde ziekenhuis naar het polikliniekgebouw aan de overkant van de straat De Boelelaan in Amsterdam-Zuid.

De huisartsenpraktijk en de huisartsenpost Amsterdam-Zuid gaan donderdag ook weer open. De spoedeisende hulp blijft nog wel dicht.

Er wordt inmiddels hard gewerkt om de schade in het gebouw te herstellen. Bos meldt dat er enkele liften weer functioneel zijn en dat er aan de andere liften wordt gewerkt.

Video: Schade VUmc tientallen miljoenen

Tientallen miljoenen schade door waterschade aan VUmc
Tientallen miljoenen schade door waterschade aan VUmc

Ketelhuis

Het ketelhuis kan als verloren worden beschouwd. Bos ging in op de kritiek die er was op het feit dat de voorziening zich onder het ziekenhuis bevindt, maar liet weten dat het om de watervoorziening gaat en niet om de elektriciteitsvoorziening en schakelkasten. 

"Water wordt op verschillende manier ingezet binnen het ziekenhuis. Als spoelwater, drinkwater, voor stoom enzovoort. De meest efficiënte manier om hier voor te zorgen is om dit te doen waar het water binnenkomt en dat is onder de grond."

 ''Er is geen enkele garantie dat we water kunnen krijgen op de plaatsen waar het we willen hebben, laat staan op de juiste temperatuur". Er wordt de komende dagen gewerkt aan noodvoorzieningen buiten het ziekenhuis.

Hoofdwaterleiding

Het VUmc werd dinsdag getroffen door wateroverlast na een gesprongen hoofdwaterleiding van Waternet. Daardoor moesten 327 patiënten het ziekenhuis verlaten. Daarvan konden er 76 naar huis, zei Bos.

Iets voor middernacht toen de ontruiming was afgerond, was nog sprake van 339 geëvacueerde patiënten. Het aantal is naar beneden bijgesteld wegens dubbeltellingen, lichtte Bos toe.

76 patiënten werden naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht gebracht. Anderen belandden in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en andere ziekenhuizen in de omgeving.

Excuses

De directie van Waternet heeft telefonisch excuses aangeboden aan het VUmc. ''Voor de grote schade'', zei Bos. De voorzitter van de raad van bestuur gaat ervan uit dat Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de enorme schade. ''Wij hebben de leiding niet laten springen."

Het ziekenhuis blijft nog minstens een week dicht. Bos: ''Als het ziekenhuis opengaat, dan gaat het voor iedereen tegelijk open en niet gefaseerd."

Video: Compilatie wateroverlast door gesprongen leiding

Compilatie: Gesprongen waterleiding in Amsterdam
Compilatie: Gesprongen waterleiding in Amsterdam