
Nederlanders maken zich grootste zorgen over gezondheidszorg
Dat blijkt uit een enquête onder ruim 100.000 Nederlanders van Namens Nederland, een onafhankelijk en belangeloos initiatief van McKinsey & Company. In het onderzoek krijgen de ondervraagden de gelegenheid om na te denken over de toekomst van Nederland.
Daaruit blijkt dat ze de sterke ambitie hebben om het land te verbeteren. Nederlanders willen de kwaliteit van onderwijs, veiligheid, de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van de leefomgeving en de koopkracht verbeteren.
Daarvoor is een grote meerderheid (60 procent) bereid om 2,5 uur langer per week te werken. Ook accepteert de Nederlander daarbij een hogere prestatiedruk.
Maatregelen
Van de ondervraagden maakt 32 procent zich zorgen over de gezondheidszorg. Ze willen graag dat er maatregelen komen die de productiviteit van de geneeskundige zorg ten goede komen, maar alleen als de zorgpremie minder hard stijgt.
Zo zouden controlebezoeken uitgevoerd moeten worden door goed opgeleide verpleegkundigen in plaats van artsen of specialisten. Ook moeten mensen geholpen worden door een huisarts in een huisartsencentrum en niet door een vaste huisarts.
"Deze voorkeuren zijn bevorderlijk voor de productiviteit omdat artsen dan meer tijd kunnen vrijmaken voor taken die alleen zij kunnen uitvoeren", zo is te lezen in het onderzoek.