Voor het gebruik van van vuurwapens, pepperspray en handboeien door politieagenten zijn duidelijke regels, maar de nekklem wordt niet onderwezen en ook niet getraind door de politie, terwijl hij wel gebruikt wordt. 

Dat vindt advocaat Willem Jebbink niet kunnen.

In een kort geding dat woensdag diende bij de rechtbank in Den Haag, eiste hij een verbod op het gebruik van de nekklem door de politie.

Volgens de advocaat van de Staat wordt de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat de nekklem niet wordt aangeleerd of getraind, gebeurt bewust, stelt de raadsman. Dat gebeurt zodat agenten ''de techniek zo weinig mogelijk toepassen. Alleen als laatste redmiddel’’.

Het verbieden van bepaalde vormen van geweld zou volgens de Staat tot onwerkbare situaties leiden. ''Een individuele agent moet zelf kunnen beslissen welk middel hij toepast.’’

Video: Advocaat pleit voor verbieden nekklem

Advocaat pleit voor verbieden nekklem
Advocaat pleit voor verbieden nekklem

Kort geding

Jebbink heeft het kort geding aangespannen namens activist Frank Van der Linde, ''die als elke Nederlandse burger terecht of ten onrechte gearresteerd kan worden door de politie, die daarbij een nekklem kan gebruiken''.

Als activist die geregeld deelneemt aan demonstraties, loopt Van der Linde nog meer risico dan andere burgers om met de nekklem te maken te krijgen, betoogde zijn advocaat woensdag voor de rechtbank in Den Haag. De landsadvocaat twijfelt er daarentegen aan of Van der Linde wel de aangewezen partij is om dit verbod te eisen.

De activist zelf zegt dat hij vorig jaar in september tijdens een arrestatie in de nekklem genomen is. Dat was bij een protest in Amsterdam. ''Pas toen ik hoorde over Mitch Henriquez besefte ik hoe gevaarlijk dat destijds geweest is'', vertelde Van der Linde daar woensdag over.

De Arubaan Henriquez stierf begin van de zomer hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte en werden op non-actief gezet.

Volgens advocaat Jebbink hebben de moeder, zussen en neef van Henriquez zich achter het doel van het kort geding geschaard.