In Alkmaar en Heemskerk zijn bewoners van blijf-van-mijn-lijfhuizen aangezet tot prostitutie. Ook moesten zij anderen daartoe overhalen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De overkoepelende organisatie van de huizen, Blijf Groep, bevestigt het nieuws aan de krant. In de huizen wonen vrouwen die slachtoffer waren van huiselijk geweld en gedwongen prostitutie.

Op de locatie in Alkmaar werd eind 2014 geconstateerd dat er prostituees werden gerekruteerd. Enkele bewoners verhuisden daarna naar Heemskerk. Daar vervolgden zij hun praktijken.

Voorlichting

Na een voorlichtingsmiddag met de politie zou er geen sprake meer zijn van prostitutiepraktijken. De Volkskrant schrijft echter enkele bewoners te hebben gesproken die dit weerspreken.

Spanningen lopen hoog op tussen bewoners en de leiding in Heemskerk. Drie vrouwen zouden twee weken geleden vertrokken zijn uit het verblijf. Vrouwen zouden door het management en de maatschappelijk werkers tegen elkaar opgezet worden. De organisatie spreekt dit tegen en stelt dat een van de vrouwen voor problemen zorgt.