Schrijver Joost Zwagerman is dinsdagavond op 51-jarige leeftijd overleden. Hij heeft zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem. 

Dat heeft uitgeverij De Arbeiderspers dinsdagavond bekendgemaakt.

Zwagerman kampte in het verleden met depressies. 

De bejubelde auteur debuteerde in 1986 met De houdgreep. Een jaar later schreef hij de verhalenbundel Kroondomein

Zwagerman werd bekend met de roman Gimmick! uit 1989, en de bestsellers Vals licht (1991) en De Buitenvrouw (1994). Het werk van Zwagerman werd in verschillende landen vertaald. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre en hij werd drie keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. 

Video: Schrijver Joost Zwagerman overleden 

Televisie

Ook was Zwagerman vaak op televisie te zien: zo was hij regelmatig gast in De Wereld Draait Door waar hij meestal sprak over kunst. In 2003 en 2004 presenteerde hij Zomergasten.

Zwagerman schreef naast romans ook essays en kritieken voor Vrij Nederland en hij was enige jaren columnist van de Volkskrant en NRC Handelsblad

Dinsdagavond had Zwagerman hoofdgast moeten zijn in Opium op 4, een radioprogramma dat zich hoofdzakelijk richt op klassieke muziek. Het programma heeft besloten de muziek te draaien die Zwagerman had aangevraagd.

Troostbrenger

Zwagerman wierp zich de afgelopen jaren op als troostbrenger voor de nabestaanden van mensen die zelf een einde aan hun leven hadden gemaakt. Zo sprak hij in november 2010 in Rotterdam troostrijke woorden op een bijeenkomst voor de achtergebleven familieleden en vrienden van mensen die zich voor de trein hadden geworpen. 

"Een zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht", zei Zwagerman. "Je krijgt geen ach en wee, zoals na een natuurlijke dood. Bij een zelfmoord hebben de mensen het er maar liever niet meer over."

Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk, die als presentator van De Wereld Draait Door regelmatig met Zwagerman te maken had, zei dinsdagavond in Pauw dat de auteur over de kunsten sprak "zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift". "God, wat heeft hij ons geleerd", stelde Van Nieuwkerk. 

Lees meer reacties