Het VU Medisch centrum moest dinsdag volledig worden ontruimd wegens wateroverlast na een lek in de waterleiding. Dit is wat er precies is gebeurd. 

Dinsdagochtend zijn straten in Amsterdam-Zuid ondergelopen door een gesprongen waterleiding.

Het lek, dat vrij snel gedicht kon worden, ontstond tijdens werkzaamheden. Vooral in de buurt van de Amstelveenseweg was sprake van grote wateroverlast. Het zal een aantal dagen duren voordat de herstelwerkzaamheden klaar zijn.

In het VU Medisch Centrum liep de onderste verdieping onder water en viel deels de stroom uit.

Door de wateroverlast zijn cruciale, infrastructurele onderdelen beschadigd. Stoom, warm water en verwarming zijn niet stabiel. Ook het mortuarium in de kelder is ondergelopen.

Het VUmc ging tevergeefs over op het noodplan.

Het ziekenhuis probeerde de noodaggregaten in te schakelen, maar dat hielp niet. "De stroom tot aan het ziekenhuis kon daarmee gegarandeerd worden, maar ín het ziekenhuis liep het vervolgens mis", zei Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc.

Uit voorzorg werden alle 339 patiënten geëvacueerd.

In principe doen alle basisvoorzieningen het en is de zorg volgens het VUmc niet in gevaar. Het is echter onduidelijk hoe lang dat nog zo blijft. Omdat goede zorg in het VUmc niet gegarandeerd kon worden, werden de patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen in Amsterdam, Alkmaar, Leiden en Utrecht.

Het ziekenhuis kon een aantal dagen geen patiënten ontvangen

De poliklinieken waren tot en met woensdag dicht en konden woensdag weer geopend worden. De spoedeisende hulp blijft voor onbepaalde tijd gesloten. 

De afdeling radiotherapie en het IVF centrum hoefden niet gesloten te worden, omdat ze in een ander gebouw zitten. 

De Onderzoeksraad overweegt een onderzoek naar de gesprongen waterleiding.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beslist binnen enkele dagen of er een officieel onderzoek komt naar de gesprongen waterleiding en de gevolgen daarvan voor het VUmc.