De evacuatie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam zal nog tot diep in de nacht duren. Dat is langer dan in eerste instantie gedacht.

Dat zegt bestuursvoorzitter Wouter Bos dinsdag op een persconferentie.

Om 20.00 uur waren 200 van de in totaal 339 patiënten geëvacueerd. Ze worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Een deel van de patiënten is ontslagen en met familie naar huis gegaan. 

Het ziekenhuis besloot tot ontruiming na een gesprongen waterleiding eerder in de ochtend. De evacuatie gebeurt ''gecontroleerd en gefaseerd op basis van beoordeling die door artsen plaatsvindt'', aldus het VUmc. ''Met grote zorg wordt per patiënt gekeken waar hij of zij de beste zorg kan krijgen.''

Bekijk beelden van de evacuatie:

Liften

Bij de evacuatie van de patiënten in het beddenhuis wordt gebruikt gemaakt van slechts twee liften. Daarvan valt er af en toe een uit en dat bemoeilijkt de evacuatie volgens Bos.

Eerst werd gedacht dat alle patiënten rond middernacht uit het ziekenhuis konden zijn. "Dat was een iets te optimistische schatting", zegt Bos. "We zijn zeker tot diep in de nacht bezig."

Per patiënt wordt met een gemiddelde evacuatietijd van een half uur gerekend, mede doordat ook veel medische apparatuur aan de patiënten is gekoppeld.

Opvang

Mariniers en brandweerlieden brengen de patiënten naar de parterre. Daar krijgen ze eten en drinken, worden ze verzorgd en moeten ze wachten op vervoer naar een ander ziekenhuis. 

De geëvacueerde patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in Amsterdam en omgeving. Zo vangt het AMC 125 tot 150 patiënten op. Twaalf mensen zijn naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gebracht. Vijf mensen gingen naar het Medisch Centrum Alkmaar, eentje naar het LUMC in Leiden.

Het UMC in Utrecht opent zijn Calamiteitenhospitaal. Daar worden ongeveer negentig mensen opgevangen. De speciale noodopvang heeft plek voor maximaal tweehonderd mensen. Het UMC is net als het VUmc een academisch ziekenhuis,

Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam heeft zo'n vijftig bedden beschikbaar. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het OLVG, beide in de hoofdstad, kunnen elk zeker tientallen patiënten ontvangen. 

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp, het Waterland Ziekenhuis in Purmerend en het Erasmus MC in Rotterdam hebben nog geen verzoek gekregen om patiënten over te nemen. Het is nog niet bekend hoeveel mensen een andere plek moeten krijgen.

Verheugd

Het VUmc zegt verheugd te zijn over de aangeboden hulp van andere ziekenhuizen. Niet alle patiënten kunnen vanwege hun ziekte of trauma in alle ziekenhuizen terecht. Zo heeft het het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in allerijl een vleugel geopend voor een aantal kankerpatiënten die bijzondere zorg behoeven.

Bos noemt de aangeboden hulp "een verbroederingsverhaal". Een deel van de artsen en het verpleegkundig personeel verhuist met de patiënten mee naar de andere ziekenhuizen.

De polikliniek van VUmc blijft woensdag dicht, met uitzondering van die voor radiotherapie en IVF-behandelingen.

Verkeer

Het verkeer rond Amsterdam ondervond hinder van de evacuaties. Op de ringweg van Amsterdam was het op diverse plekken behoorlijk druk, net als op de A2 richting Utrecht.

Op de A10 Zuid stonden files aan beide kanten. Rond Amsterdam stond tientallen kilometers file. Ook op de A9 richting Alkmaar stonden lange files. Daar gebeurde een ongeluk.