Duizenden mensen zouden hebben gelogen over hun identiteit om aan een verblijfsvergunning te komen na het generaal pardon van 2007. Met dat pardon kregen 28.000 mensen een verblijfsvergunning.

Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Vreemdelingen die voor 1 april 2001 een eerste asielaanvraag hadden ingediend, kwamen in aanmerking voor het generaal pardon, waardoor ze alsnog een verblijfsstatus kregen.

Er waren echter wel voorwaarden aan verbonden zoals een bepaalde leeftijdscategorie. Voor veel asielzoekers een reden om te liegen over hun leeftijd om alsnog aan een verblijfsvergunning te komen.

Iemand van de Immigratie- en Naturalisatiedienst laat aan RTL weten dat er per week tientallen fraudezaken voorbij komen en ook een overheidsjuriste meldt dat een meerderheid van de mensen die destijds een verblijfsvergunning hebben aangevraagd, een geheel of gedeeltelijk valse identiteit hebben opgegeven.

Paspoort

Veel zaken komen nu aan het licht omdat mensen hun familie over willen laten komen vanuit het buitenland. Namen en geboortedata komen niet overeen met de paspoorten van vrouw en kind. Veel mensen proberen nu alsnog hun juiste identiteit te laten registreren.

Ook naturalisatie, het krijgen van de Nederlandse nationaliteit, is een probleem, omdat de daarvoor benodigde geboorteakte in het land van herkomst niet klopt met de hier opgegeven identiteit.

Kamer

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zegt tegen RTL te schrikken van het verhaal en roept staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op om de Kamer zo snel mogelijk over de fraude te informeren.

Ook VVD-Kamerld Malik Azmani heeft Dijkhoff om opheldering gevraagd. "Ze hebben de boel besodemieterd, daar komt het kort gezegd op neer, dus dan moet je maar op de blaren gaan zitten wat mij betreft," zo stelt Azmani.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma "roept het verhaal vragen op". Het is volgens hem belangrijk dat Dijkhoff de zaak onderzoekt en kijkt wat er van waar is. Ook de Groep Bontes/Van Klaveren heeft vragen gesteld. PvdA Kamerlid Attje Kuiken spreekt van een "zorgelijk signaal".

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de aantallen die RTL Nieuws noemt.