Eén man uit Huizen die vorig jaar augustus werd opgepakt omdat hij zou willen uitreizen naar Syrië, wordt vervolgd. 

Volgens het Openbaar Ministerie worden zijn vrouw en de ouders van een ander gezin die toen om dezelfde reden ook werden gearresteerd, niet voor de rechter gebracht.

De ouders werden vorig jaar aangehouden na een ambtsbericht van de geheime dienst AIVD. Hun kinderen werden kort uit huis geplaatst.

De vier werden concreet verdacht van het steunen van de gewapende strijd van Islamitische Staat (IS) en het voorbereiden van het deelnemen aan een terroristische organisatie.

Onvoldoende bewijs

Het onderzoek heeft volgens het OM tegen drie van de vier verdachten uiteindelijk onvoldoende bewijs opgeleverd. ''Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat zij zelf wilden strijden voor IS of anderen wilden ondersteunen'', laat justitie weten.

De vermoedelijke uitreizer die wel wordt vervolgd, moet zich in december voor de rechtbank verantwoorden. Deze man heeft zelf eerder aangegeven dat hij naar zijn broer in Syrië wilde gaan om hulpgoederen te gaan brengen. Het OM beschouwt deze broer als actief strijder bij IS.

Documenten

De andere mannelijke verdachte heeft direct laten weten dat hij helemaal geen plannen had om naar Syrië te gaan. Maar in zijn huis vond de politie documenten over wapens, bommen en zelfmoordaanslagen.

De moeders kwamen al snel na hun arrestatie weer op vrije voeten, maar werden nog beschouwd als verdachte. Toen ze vrijgelaten waren, mochten de kinderen terug naar huis.

Later in september werden ook de beide mannen weer vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden. Ze moesten onder meer tot in december onder elektronisch toezicht blijven.

Blij

Advocaat Tamara Buruma staat de man en vrouw bij die het OM beiden niet vervolgt. Ze laat weten dat het gezin blij is met de beslissing, maar dat het erg lang heeft geduurd voordat het besluit viel.

Ook hekelt ze de ''bombarie'' waarmee destijds werd aangekondigd dat de families wilden uitreizen. De vader en moeder voelen zich in de steek gelaten door de burgemeester van Huizen, die volgens hen meteen zijn oordeel klaar had en de kant van het Openbaar Ministerie koos.