Circus Renz krijgt nog een maand de tijd om een belastingschuld van 130.000 euro te voldoen. 

Dat is de uitkomst van een gesprek maandag met de Belastingdienst, liet circusdirecteur Milko Steyvers weten.

Renz kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moet bijvoorbeeld extra premie betalen, omdat het bedrijf werkt met seizoenskrachten.

Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt is.

Het circus heeft ook nog een schuld van circa drie ton bij een investeerder. Die nam eerder een grote belastingschuld van het circus over.

Daarmee leek Renz voor even gered, maar het lukt maar niet om het geld terug te betalen. De geldschieter heeft de wagens en materialen van Renz in het buitenland al te koop aangeboden. Steyvers denkt niettemin dat met deze partij nog te praten valt.

Benefietconcert

Steyvers hoopt de komende maand genoeg geld binnen te krijgen om met het circus verder te kunnen. Binnenkort komt er een benefietvoorstelling die volgens Steyvers alvast 50.000 euro in het laatje kan brengen. ''Het is een initiatief van een café uit Apeldoorn. We verwachten daar zo'n achthonderd tot negenhonderd mensen. Het is heel mooi dat ze dat willen doen.''

Daarna is het zaak het circus weer rendabel te krijgen, zegt de directeur. Hij krijgt daarbij de hulp van de bekende Brabantse ondernemer Aad Ouborg. Of die er ook zelf geld in gaat stoppen, kon hij nog niet zeggen.

Oudste circus

Renz toert al sinds 1911 door Nederland. Daarmee is het het oudste nog bestaande circus van ons land. Renz balanceerde eerder al enkele keren aan de rand van de afgrond, maar het lukte telkens om het bedrijf op de een of andere manier voort te zetten.

Een hoogtepunt uit de lange geschiedenis van het circus vormden de jaren zeventig en tachtig, toen Renz met artiestenduo Bassie en Adriaan grote successen behaalde. Er werken nu nog 65 mensen.