Zo’n 250 medewerkers van de rechtbank in Maastricht hebben maandagochtend een half uur lang het werk neergelegd.

Dat meldt de NOS.

Het personeel protesteerde met de korte werkonderbreking tegen de bezuinigingsplannen van de Raad voor de Rechtspraak. Het plan is om Roermond tot hoofdlocatie voor de provincie Limburg te maken. Dit zou betekenen dat in Maastricht alleen nog maar kleinere zaken zullen worden behandeld.

Aan de korte staking deden onder anderen rechters en beveiligingsmedewerkers mee. Ook advocaten en burgemeester Annemarie Penn van Maastricht deden mee aan de actie. De demonstranten boden een pamflet aan aan president Pulles van de rechtbank Limburg.

Alle zittingen waren tijdelijk stilgelegd. De bezuinigingsmaatregel heeft niet alleen gevolgen voor Maastricht, maar ook voor Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad en Zutphen.

Brief

Burgemeester Penn heeft samen met achttien andere Limburgse burgemeesters de Raad voor de Rechtspraak maandag middels een brief verzocht om de besluitvorming over de rechtbanken in Limburg met twee maanden uit te stellen. Op die manier kunnen volgens de burgemeesters de maatschappelijke effecten van de geplande veranderingen beter worden meegewogen.