Antropoloog Martijn de Koning blijft bij zijn conclusie dat de verdachten in het Haagse jihadproces eerder activisten dan terroristen zijn. 

Dat heeft De Koning maandag verklaard op de eerste zittingsdag van het grote 'Haagse' jihadproces.

Hij ziet ze als activisten die uit waren op publiciteit, maar hun uitingen waren volgens hem niet overduidelijk opruiend.

Azzedine C., alias Abou Moussa, die wordt verdacht van opruiing en ronselen voor de gewapende jihad, is een van de verdachten. Hij was het gezicht van de groep radicale moslims, die ook op sociale media zeer actief was.

Andere bekende verdachten zijn Rudolph H. (25) en Oussama C. (19). In totaal staan de komende weken tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen. Onder hen zijn ook Syriëgangers die niet in Nederland zijn.

Rapport

De Koning heeft een lijvig rapport geschreven over de activistische moslims en maakte ze tijdens zijn onderzoek ook van nabij mee.

Volgens hem was het nieuw dat de groep buiten de moskee de straat opging om niet-moslims te bekeren. Ook wilden ze een negatief beeld van de islam tegengaan. Daarbij gingen ze zeer openlijk te werk en hadden ze een confronterende houding, aldus De Koning.

Het was volgens De Koning een protest tegen de manier waarop moslims volgens hen in het Westen en met name Nederland worden bejegend. Maar het was niet alleen verzet, ook wilden ze zo het ideaal uitdragen van de 'pure' begintijd van de islam.

Spektakelactivisme

De Koning spreekt over 'spektakelactivisme’. Met opvallende acties probeerden ze het grotere publiek te bereiken. Dat gebeurde door 'mediagenieke' optredens zoals bidden met een hele groep. Ook de zwarte 'jihadvlaggen' moeten volgens hem zo worden gezien.

Of ze zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing wilde De Koning niet met zoveel woorden zeggen. De rechter noemde onder meer de tekst ''opeens heb je het, je toekomst ligt in het paradijs'' met daarbij een afbeelding van een strijder, en het verheerlijken van de martelaarsdood.

De Koning trekt de grens echter bij expliciete oproepen. Volgens hem dragen dat soort boodschappen wel bij aan ''een klimaat waarin afreizen mogelijk is''.

Video: 'Rand is opgezocht, maar niet overschreden'