Circus Herman Renz heeft geen financier gevonden die kan helpen de belastingschuld van 130.000 euro te betalen. Een gesprek met de Belastingdienst voor een regeling maandagmiddag is de laatste strohalm.

Dat meldt de NOS.

Het circus had tot maandag 7 september de tijd om de schuld te voldoen. Circusdirecteur Milko Steijvers hoopt in een gesprek met de Belastingdienst tot een regeling te kunnen komen.

Het circus geeft over twee weken een benefietvoorstelling waarmee Steijvers hoopt 50.000 euro op te halen. Dit bedrag zou dan als aanbetaling aan de Belastingdienst kunnen worden overgemaakt.

Oudste circus

Mocht Circus Herman Renz failliet gaan, komen er 65 mensen op straat te staan. Renz bestaat 115 jaar en is daarmee het oudste circus van Nederland. Behalve met de belastingschuld worstelt Renz ook nog met een schuld van drie ton aan een investeerder.

De oorzaak van de financiële problemen zijn volgens de directeur de dalende bezoekersaantallen en de gestegen kosten. Steijvers heeft de overheid volgens de NOS om hulp gevraagd: in andere landen krijgen circussen subsidie.

Cultureel erfgoed

In 2013 is de Nederlandse circuscultuur op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet, maar hier heeft Renz financieel gezien nog geen profijt van gehad.

Onder meer PVV-Kamerlid Dion Graus is aan het lobbyen voor steun aan het circus.