Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) raadt Nederlanders af spontane inzamelingsacties te gaan organiseren voor vluchtelingen.

Volgens de instantie die de opvang van migranten in Nederland reguleert, zijn er de afgelopen dagen al te veel goederen ingezameld.

Er zijn door het hele land vele tientallen initiatieven opgestart waarmee mensen de stroom vluchtelingen een helpende hand willen bieden. 

Via een Facebook-actie meldden zich in korte tijd meer dan 20.000 mensen die een vluchteling onderdak zouden willen bieden, meldt de NOS. Ook de acteurs van de serie Divorce, die de afgelopen week op Lesbos draaiden, deden een oproep om geld te storten of kleren in te zamelen.

Afremmen

Het COA probeert de stroom aan initiatieven echter af te remmen. Bij de noodopvang voor vluchtelingen in de Americahal in Apeldoorn liggen verschillende ruimtes inmiddels overvol met kleding, toiletartikelen, ondergoed en speelgoed, meldt de NOS. De spullen zijn de afgelopen dagen gedoneerd.

Ook de opvang van vluchtelingen bij Nederlandse gezinnen is niet zo simpel als het lijkt, waarschuwt woordvoerder Jan Willem Anholts.

Lessen geleerd

"Er zijn lessen getrokken uit het verleden bij de opvang van Joegoslavische vluchtelingen", stelt Anholts. "Die werden deels ondergebracht bij gastgezinnen, maar de opvang van getraumatiseerde vluchtelingen moet je overlaten aan professionals."

Wie echt iets wil doen, wordt gevraagd zich te melden bij het COA. De opvangorganisatie gaat proberen de komende dagen alle vormen van hulp die worden aangeboden te inventariseren.