Rond de twintig deelnemers aan de Amsterdam City Swim zijn zondagmiddag bevangen door de kou. Zij zijn met ambulances naar ziekenhuizen vervoerd.

De ernst van de onderkoelingsverschijnselen varieert, aldus de Amsterdamse brandweer.

De lage watertemperaturen in de grachten en op de Amstel leidden volgens de hulpdiensten tot onderkoelingsverschijnselen. Het water had een temperatuur van rond de 16 graden Celsius.

Andere deelnemers werden op de wal uit voorzorg in warmtefolie gewikkeld en kregen badjassen uitgereikt.

Spierziekte

De route werd om die reden ook bekort, meldde de lokale zender AT5. De lus op de Amstel werd uit het zwemtraject gehaald. Rond vier uur zondagmiddag waren de ruim tweeduizend deelnemers aan de twee kilometer lange zwemtocht binnen, aldus de brandweer

Ongeveer 2.500 mensen doen zondag mee aan de Amsterdam City Swim. Met een zwemtocht van twee kilometer door de Amsterdamse grachten halen ze geld op voor onderzoek naar de ongeneeslijke spierziekte ALS. Het is de vierde keer dat het evenement wordt georganiseerd.

De start was om 13.00 uur op het Marine Etablissement en de finish is op de Keizersgracht. Vorig jaar werd een recordbedrag van 1,9 miljoen euro bijeen gezwommen.

Prominenten

Onder de deelnemers zijn prominenten als zwemmers Maarten van der Weijden en Pieter van den Hoogenband, televisiepresentatoren Sophie Hilbrand en Jan Joost van Gangelen, danseres Euvgenia Parakhina en GTST-acteur Ruud Feltkamp.

Bij de eerste Amsterdam City Swim in 2012 baarde (toen nog) prinses Máxima opzien door onverwacht aan de start te verschijnen in wetsuit en badmuts.

Bekijk beelden op AT5

Heeft u foto’s bij dit nieuws? Upload via NUfoto.