Mariniers die met hun sloepen op weg zijn voor een roeitocht van 350 kilometer van Rotterdam naar Londen, mijden voorlopig de Noordzee. 

De negen sloepen met 112 roeiende mariniers en oud-mariniers varen wegens de zware zeegang binnendoor naar de eerste tussenstop in Vlissingen.

De zware zeegang, met golven tot 1,90 meter hoogte, maken het vooralsnog onmogelijk om op open zee veilig naar Vlissingen te roeien, aldus woordvoerder en roeier Leo Dortland.

De sloepen vertrokken zaterdagochtend uit de Maasstad voor de Dutch Marines Rowing Challenge. Met die roeitocht naar Londen viert het korps Mariniers onder meer zijn 350-jarig bestaan. 

Daarnaast wordt geld ingezameld voor kameradenhulp, zoals het verlenen van steun aan mariniers die tijdens hun werk letsel hebben opgelopen of lijden aan een posttraumatische stressstoornis.

Londen

De mariniers verwachten zondagmorgen in Vlissingen aan te komen. Maandag wordt de roeitocht naar Londen voortgezet. Volgens Dortland zijn de weersvooruitzichten voor de overtocht beter en zal de zeegang op de Noordzee dan rond een meter bedragen. Daartegen zijn de sloepen voldoende bestand.

De mariniers worden bij de overtocht begeleid door Zr.Ms Johan de Witt, die een gepland bezoek aan Londen brengt. De mariniers en oud-mariniers roeien twee uur achtereen en krijgen daarna vier uur rust.

In de tussentijd genieten zij gastvrijheid van de Koninklijke Marine. De negen sloepen zullen naar verwachting vrijdagmiddag via de Thames Londen binnenroeien.

Bekijk hoe de mariniers roeien:

(Bron: Ivo van der Bruggen voor Hart van Nederland)