Een van de brandtrappen van het flatgebouw aan de Olieslagerstraat in Roermond, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een man om het leven kwam tijdens een brand, bleek te zijn afgesloten. 

Mensen die van de brandweer hun huis uit moesten en via de brandtrap naar beneden vluchtten, kwamen volgens de brandweer voor een afgesloten deur te staan. Die was voorzien van een stevig kettingslot.

De brandweer heeft vervolgens met een betonschaar de ketting doorgeknipt en de mensen uit hun hachelijke positie bevrijd.

Een woordvoerder van verhuurder Wonen Zuid zei zaterdag volledig verrast te zijn door het feit dat de brandtrap was afgesloten. "De brandtrappen zijn bedoeld om mensen veilig uit het pand te krijgen", vertelde hij. "Het is absoluut niet de bedoeling dat de uitgang is afgesloten. We gaan onderzoeken waarom en door wie dat gebeurd is."

Kelder

Door de brand in de kelder kwam een man om het leven en raakten vijf mensen gewond. De brandweer vond een zwaargewonde man tijdens een nacontrole in de kelder. Hij lag toen al een uur in de rook. Elke hulp kwam te laat. De man overleed niet veel later. Wat de 46-jarige bewoner in de kelder deed is niet duidelijk. De politie onderzoekt dat.

De politie stelt verder een onderzoek in naar de oorzaak. 71 bewoners van de onderste twee verdiepingen werden uit hun huis gehaald en tijdelijk ondergebracht in een cultureel centrum. Iedereen kon later terug naar huis.

Voor de geschrokken bewoners is er zaterdag opvang in een naburig jongerencentrum. Wonen Zuid repareert de sloten van de deuren die door de brandweer werden opengebroken om mensen uit hun woningen te halen.