Drie mannen die tegen betaling seks hebben gehad met een zestienjarig meisje in een kelderbox in Schiedam zijn veroordeeld tot straffen tot negen maanden cel. 

De rechtbank in Rotterdam sprak twee bezoekers van het meisje vrijdag vrij wegens gebrek aan bewijs. De aanklager eiste eerder negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen alle vijf de verdachten.

De mannen van 25 tot 54 jaar oud waren afgekomen op een advertentie op de website seksjobs.nl. Daarin werd Esra - 'nèt een maandje 18' - aangeboden. De verdachten verschuilden zich bij de rechtbank achter die schijn van meerderjarigheid van het meisje, dat op twee dagen in mei vorig jaar minstens twaalf klanten ontving.

Een verdachte kreeg negen maanden cel, omdat hij zich al eerder aan een dergelijk misdrijf heeft schuldig gemaakt. Een andere man kreeg negen maanden waarvan drie voorwaardelijk, omdat hij niet eerder de fout in was gegaan.

De derde veroordeelde man kreeg vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Dit omdat volgens de rechters bij hem niet bewezen is dat hij geslachtsgemeenschap met het meisje heeft gehad. De drie veroordeelde verdachten moeten Esra ook 750 euro smartengeld betalen.

Ondersteunend bewijs

Esra had verklaard dat ze seks met alle vijf de mannen had. Voor de twee vrijgesproken mannen is voor die beschuldiging geen ondersteunend bewijs, concluderen de rechters. Voor de man die de laagste straf kreeg was geen andere verklaring dat hij geslachtsgemeenschap met het meisje heeft gehad. Deze verdachte ontkent dat namelijk.

Volgens de rechters hebben de veroordeelde mannen niet voldoende moeite gedaan om te kijken of Esra minder- of meerderjarig was. De rechtbank benadrukte dat de veroordeelde mannen vooraf de echte leeftijd van het meisje hadden moeten achterhalen.

Het Openbaar Ministerie is blij dat in de gevallen dat de rechters seks met een minderjarige prostituee bewezen achten, de daders de cel in moeten. ''Dat is van groot belang voor de aanpak van dit soort zaken'', reageert een woordvoerder. Mannen komen er volgens haar niet meer mee weg dat ze niet weten dat een prostituee minderjarig is en dat ze daar niet op uit waren.

Video: Celstraf en vrijspraak kelderboxsekszaak