Activist en 'fuck de koning'-roeper Abulkasim Al-Jaberi is ten onrechte aangemerkt als verdachte van majesteitsschennis.

Zijn advocaat Willem Jebbink laat weten dat met succes bezwaar is gemaakt om dit duidelijk te krijgen.

De geruchtmakende zaak tegen Al-Jaberi werd eerder al geseponeerd. Dat gebeurde met de vermelding dat het feit waar hij van werd beschuldigd niet strafbaar is.

De activist maakte daar bezwaar tegen. Het Openbaar Ministerie heeft nu besloten dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.

''Deze beslissing betekent een zuivering van de reputatie van mijn cliënt'', aldus Jebbink. Volgens de advocaat moeten daardoor de persoonsgegevens over de zaak worden geschrapt.

Video: Activist scheldt op Koningshuis

Nederlaag

Al-Jaberi zelf wijst erop dat het OM in deze zaak nederlaag na nederlaag heeft geleden. Hij deed zijn gewraakte uitspraak vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet. "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis", zei hij.

Al-Jaberi werd opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 16 november. Hij demonstreerde daar tegen Zwarte Piet en slavernij. Het OM had hem een boete van 500 euro gegeven, maar Al-Jaberi verzette zich daartegen. Daarom moest hij voor de rechter moeten komen, wat tot veel ophef leidde.

Op majesteitsschennis staat een maximale gevangenisstraf van vijf jaar of een boete tot 20.250 euro.