Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) roept gemeentes op om locaties beschikbaar te stellen voor de grote toestroom van asielzoekers.

"We vangen nu al bijna 30.000 mensen op. Maar er komen er 1.800 per week nieuw binnen. Daar kun je elke week drie reguliere opvangcentra mee vullen. Het is heel urgent om nieuwe te openen", zegt Bakker donderdag in het AD.

Volgens Bakker bieden gemeenten zelf aan om een asielopvang te openen. Dat is echter nog niet vaak voorgekomen. "Het is ook een uniek probleem. Een probleem van de hele maatschappij. We hebben nu zeventig locaties. En we spreken nog met 120 gemeenten. Ik doe een dringende oproep aan gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen."

Bakker zegt dat het nog steeds lukt om voor iedereen elke dag een bed te hebben. "Ik ben er trots op dat het lukt niemand op straat te laten slapen. Mijn mensen werken er heel hard voor."

Omwonenden

Hij begrijpt dat omwonenden niet altijd blij zijn met de komst van een opvangcentrum.

"Ik kan me voorstellen dat omwonenden zich overvallen voelen. Ik kom zelf ook op de informatieavonden waarop we mensen inlichten. We gaan op zo'n avond het gesprek aan. We vertellen dat er altijd beveiliging is op het centrum en dat er afspraken te maken zijn. Is er overlast 's avonds? Dan kijken we of er een hek aan de andere kant van het centrum open kan. Dan kweek je draagvlak."

Bakker is te spreken over de steun die nieuwe centra van vrijwilligers krijgen. "Er vliegen hier geen brandbommen door de ramen zoals in Duitsland. Ook daar ben ik trots op."

Roodgloeiend

Het COA zegt dat de telefoon sinds donderdagochtend roodgloeiend staat. Het is zelfs zo druk met mensen die zeggen te willen helpen, dat de instelling het nauwelijks nog aankan.

De wachtrij liep op sommige momenten op tot meer dan zestig mensen, terwijl de publieksvoorlichting wordt bezet door twee mensen. Normaal gesproken is dat voldoende, maar sinds donderdag niet meer.

''We zijn aan het opschalen'', zegt Jan-Willem Anholts, een woordvoerder van het COA. ''We vragen de mensen het contactformulier in te vullen en ons niet meer te bellen. De wachttijd is te lang, en het zou zonde zijn als ideeën van mensen blijven liggen of niet worden gehoord. Als ze het formulier invullen, nemen wij zelf contact met ze op.''

Onder de indruk

Het COA is onder de indruk van de massale hulp die wordt aangeboden. De ideeën waar mensen mee komen, lopen erg uiteen. ''Mensen zijn vaak geneigd om met spullen te komen. Op sommige locaties is daar geen behoefte aan. Zo kwam op een van de opvangcentra een man met twee zakken aan. In de een zat speelgoed en in de ander tien paar schaatsen'', aldus Anholts. Hij adviseert mensen die spullen willen afleveren eerst contact op te nemen met het opvangcentrum bij hen in de buurt.

De bestaande opvangcentra zitten nagenoeg vol. Het COA is bezig met het inrichten van nieuwe locaties, in hallen bijvoorbeeld. Anholts: ''Behoefte aan vrijwilligers is er daardoor zeker. En ook alle andere initiatieven worden enorm op prijs gesteld. We zijn enorm verrast, dit is een heel positief signaal. We zoeken zo snel mogelijk contact met alle mensen die zich bij ons melden.''

De foto's van een verdronken kind in de branding bij Bodrum, lijken een belangrijke reden te zijn voor de vele mensen die donderdag bellen. Maar ook de afgelopen dagen was al een duidelijke toename merkbaar. Op sociale media ontstaan ook allerlei initiatieven.