Protestantse Kerk Nederland (PKN) wil met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie praten over de mogelijkheid om vluchtelingen op te vangen in leegstaande kerkgebouwen.

Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, woensdagmorgen gezegd.

De Protestantse Kerk wil zo tegemoet komen aan het huisvestingsprobleem voor asielzoekers. In Nederland staan nogal wat kerkgebouwen leeg. Een aantal daarvan is geschikt om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. 

Volgens Werkman heeft PKN het Roosevelthuis in Doorn, dat begin volgend jaar leeg komt te staan, al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dat centrum is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen. Doorn schijnt daar overigens niet veel voor te voelen.  

''We hebben al twee asielzoekerscentra met in totaal ongeveer negenhonderd bewoners. Dat is voor een gemeente als deze best veel. Ik vind dat andere gemeenten nu eerst maar eens moeten zoeken", zegt burgemeester Frits Naafs. 

De PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.

'Verantwoordelijkheid nemen'

"We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat heeft de kerk eerder ook en met succes gedaan bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië en de Vietnamese bootvluchtelingen. Toen kregen vluchtelingen zelfs bij mensen thuis onderdak. We vinden dat ook onze plicht", aldus Werkman.

PKN benadrukt dat "het maatschappelijke middenveld" een rol moet spelen bij het asielzoekersprobleem. Werkman: "Het is niet alleen een taak voor burgemeesters en gemeenten. Wij kunnen veel doen voor het mentale klimaat. Zo is een predikant in Rosmalen al actief om de eventuele komst van vluchtelingen naar het Autotron daar te begeleiden."

Dijkhof

Dijkhoff zegt de initiatieven te waarderen van maatschappelijke en kerkelijke organisaties om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Hij zal in gesprek gaan met aanbieders en gemeenten hoe dit vorm te geven is. Het moet wel werken en praktisch zijn, zei hij woensdag

AZC-locaties in Nederland

Bron: COA© NU.nl/Jerry Vermanen