Wie een masteropleiding wil gaan volgen aan de Rotterdam School of Management (RSM) wordt vanaf 2017 allen nog toegelaten als hij of zij gemiddeld een 7 heeft gescoord op de bacheloropleiding.

Dat heeft de RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, woensdag bekendgemaakt.

Met de selectie aan de poort wil de RSM de kwaliteit van de masteropleiding opkrikken. "Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede", zegt Steef van de Velde, de decaan van de business school.

Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets. De eis om ten minste een 7 als gemiddeld cijfer te hebben gold al voor masterstudenten die van andere universiteiten kwamen. Door een wetswijziging kunnen universiteiten de eis nu ook opleggen aan de eigen studenten.

Reactie VSNU

Volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) kan selectie bij de masteropleiding een goede zaak zijn. "Het dwingt universiteiten zich verder te profileren: de een zet in op excellentie, de ander op university colleges, een derde op bepaalde thema's", aldus een woordvoerder.

"Voor de student komt er dus meer keuze: hij zal na zijn bachelor niet meer automatisch bij de eigen universiteit blijven, maar eerder kiezen voor de master die bij hem past. Die mobiliteit juichen wij toe." Wel moet er per vak altijd een masteropleiding overblijven waar geen strenge selectie plaatsvindt.