Jihadisten weten nog steeds Nederland uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië en Irak. Dit ondanks pogingen van de Nederlandse autoriteiten om dit te voorkomen.

Het gaat gemiddeld om zo'n vijf mensen per maand, staat in het geactualiseerde dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Het dreigingsbeeld meldt dat tot 1 augustus uit Nederland ongeveer 210 mensen zijn vertrokken. Het aantal terugkeerders ligt op circa 35. Het aantal gesneuvelde strijders uit Nederland is zeer waarschijnlijk 38. In totaal zijn er nu ongeveer 130 strijders uit Nederland in Syrië en Irak.

Volgens de NCTV is er in Nederland ook een groep die zou willen vertrekken naar het strijdgebied en mogelijk gefrustreerd raakt als dit wordt verhinderd. Van deze mensen kan een aanslagdreiging uitgaan.

Prominente rol

Schoof constateert ook dat een groeiend aantal Nederlanders in Irak en Syrië promotie weet te maken binnen de groepen waar ze zich hebben aangesloten.

Twee Nederlanders spelen een prominente rol binnen de propaganda van de terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra. Een van hen is in augustus naar alle waarschijnlijkheid omgekomen.

Het gaat daarbij hoogstwaarschijnlijk om de Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi, ook bekend als Muhajiri Shaam, van wie in augustus bekend werd gemaakt dat hij in Aleppo in Syrië was omgekomen.

Vorig jaar kwam hij in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië moslims in Nederland opriep om "een stevige, sterke daad" te verrichten tegen de Nederlandse overheid, omdat die Amerika steunt.

Video: Jihadisten voor de rechter

Terugkeerders

Hoewel van teruggekeerde jihadisten een potentieel gevaar uitgaat, lijkt er bij de meeste Nederlandse terugkeerders geen sprake te zijn van een dreiging van geweld.

"In de eerste helft van dit jaar was er overigens geen sprake van terugkeerders", constateert Schoof. "Mogelijk komt dit omdat het moeilijk is om toestemming te krijgen om 'het kalifaat' te verlaten en de mogelijke strafrechtelijke vervolging in Nederland die afschrikkend werkt."