Zo'n vier tot acht vrouwen zijn tussen 2000 en 2014 slachtoffer geworden van misstanden op het Zandpad in Utrecht. 

Dat maakt het Pompe Instituut dinsdag bekend, dat onderzoek deed naar de sluiting van de raamprostitutie in 2013.

Onderzoekers zeggen de cijfers over onvrijwillige prostitutie in Utrecht onbetrouwbaar te vinden, meldt RTV Utrecht. Het zou daarom niet eerlijk zijn om die cijfers te gebruiken als argument voor de sluiting van de prostitutieboten.

Volgens het instituut is het besluit om de seksboten aan het Zandpad te sluiten overhaast genomen. "Het ongenuanceerde etiket 'mensenhandel' is als excuus gebruikt om prostitutie in Utrecht te bestrijden, op dezelfde manier als in de vorige eeuwen", zo staat in het rapport.

Signalen

De onderzoeksresultaten zijn opmerkelijk, omdat de rechtbank in Utrecht vorig jaar nog bepaalde dat de gemeente Utrecht de vergunningen voor de seksboten in 2013 terecht heeft ingetrokken, omdat er voldoende signalen van mensenhandel waren. 

De rechter baseerde zich daarbij op meerdere strafrechtelijke onderzoeken naar mensenhandel binnen de seksinrichting van de exploitant van de seksboten. 

Bewijs

Volgens de politie waren per prostitutiebedrijf tientallen aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid bij mensenhandel, uitbuiting en afpersing. Er werd desondanks geen strafvervolging ingesteld, omdat het bewijs moeilijk rond te krijgen was.

In juni verscheen al een eerste samenvatting van het onderzoeksrapport van het Pompe Instituut. In reactie daarop liet de gemeente toen al weten naar eer en geweten gehandeld te hebben. 

"Van de overheid kan niet anders worden verlangd dan dat zij ingrijpt als blijkt dat een vergunning wordt afgegeven aan een bedrijf waar misstanden zijn.  Niet ingrijpen had betekend dat de gemeente oogluikend mensenhandel toestaat", aldus de gemeente. 

Nieuwe locatie

Utrecht zegt te werken aan een nieuwe locatie voor de raamprostitutie. Het Nieuwe Zandpad, schuin tegenover de oude locatie, moet een compacte en overzichtelijke prostitutiezone worden met een toegangsweg voor voetgangers. Op deze manier is volgens de gemeente een goede controle en handhaving mogelijk.