De geheime dienst AIVD is opnieuw in de fout gegaan bij het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken van advocaten die terreurverdachten bijstaan.

De inlichtingendienst heeft ten onrechte gesprekken en e-mails uitgewerkt tussen 'targets' van de dienst en advocaten van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey. Dat staat in een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van een klacht van het kantoor.

Video: AIVD opnieuw in de fout

Eerder

De AIVD ging eerder over de schreef bij het Amsterdamse kantoor Prakken d'Oliveira. Het uitwerken van communicatie in bijvoorbeeld tapverslagen mag bij de advocaten alleen als er concrete aanwijzingen zijn dat er een direct gevaar bestaat voor de nationale veiligheid.

De AIVD moet een afweging maken tussen de veiligheid en het belang van de advocaten om vertrouwelijke gesprekken te kunnen voeren.

Volgens de commissie van toezicht op de inlichtingendiensten CTIVD is die afweging bij Seebregts en Saey "in de meeste gevallen" niet gemaakt en heeft de AIVD "onbehoorlijk" gehandeld.

Wat de inlichtingendienst verder met de informatie heeft gedaan is niet bekend. Minister Plasterk heeft opdracht gegeven de ten onrechte opgemaakte documenten te vernietigen.

Terreurverdachten

Advocaat André Seebregts zegt dat hij er steeds rekening mee heeft gehouden dat zijn kantoor werd afgeluisterd. "We bespreken niets wat heel erg vertrouwelijk is via de telefoon. Maar het kan altijd een keer gebeuren", zegt Seebregts, die meerdere terreurverdachten bijstaat.

Volgens Seebregts blijkt uit de handelswijze van de geheime dienst dat de AIVD zichzelf niet kan controleren. "Dat werkt gewoon niet. Het is belangrijk dat hier een goed onafhankelijk toezicht op komt'", benadrukt de advocaat.

GroenLinks

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks stelt dat nu is gebleken dat de AIVD "meer nodig heeft dan toezicht achteraf".

Voortman: "GroenLinks wil dat er een onafhankelijke rechterlijke toets vooraf in de nieuwe Wiv komt zodat dit soort praktijken niet meer voorkomen."