Er is bezorgd gereageerd op de bezuinigingsmaatregelen bij de rechtbanken, die maandag werden gepresenteerd.

In zeven rechtbanken is voortaan alleen nog plaats voor eenvoudige zaken. Het gaat om de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen.

De Raad voor de Rechtspraak stelt dat ondanks de bezuinigingen de kwaliteit van de rechterlijke macht niet achteruit gaat. Toch zijn de maatregelen voor president Evert van der Molen van de rechtbank Noord-Holland reden om zijn ontslag in te dienen. Hij kan zich niet vinden in het besluit.

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker zegt maandagavond in Nieuwsuur dat het echter mogelijk is dat de Raad de plannen toch nog aanpast. Bakker zegt dat ze "niet voor niets om input van lokale bestuurders vragen". ''Daar ga ik niet om vragen als het een loos gebaar is." 

"Dit is een voorgenomen besluit. Om die lokale bestuurders te kunnen consulteren moet je iets hebben waarvan je kan zeggen: dit is wat we van plan zijn en geef je mening er maar over. In dat stadium zijn we nu. En natuurlijk gaan we luisteren naar wat de lokale bestuurders daarover te zeggen hebben. En dan kan het nog anders worden", aldus Bakker.

Zorgelijk

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het ''zorgelijk dat het budget voor de rechtspraak zodanig krap is, dat de rechtspraak zich genoopt voelt tot dergelijke maatregelen''.

De keuze om bij de rechtbank in Assen alleen nog eenvoudige zaken te behandelen, is ''ingrijpend maar noodzakelijk om de Rechtbank Noord-Nederland goedkoper en efficiënter te laten werken'', reageert het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland.

Assen

Bij de Rechtbank Noord-Nederland verdwijnen de komende jaren zo'n vijftig van de 650 banen. Deels komt dat doordat er minder strafzaken worden aangebracht, maar ook omdat het in de nabije toekomst gemakkelijker wordt om zaken digitaal af te handelen. President Daan Keurs van deze rechtbank sluit ontslagen niet uit. Dezelfde ontwikkeling doet zich ook elders in Nederland voor, zei hij, maar wel in mindere mate.

Keurs zei dat de ontmanteling van de rechtbank in Assen, die het grootste deel van het takenpakket naar Groningen ziet vertrekken, hard is aangekomen in de Drentse hoofdstad.

Die behandelt op termijn alleen nog kleinere zaken, zoals kanton- en politierechterzaken en bepaalde bestuursrechtszaken. Alle overige taken, zoals straf- en familiezaken en faillissementen, worden overgebracht naar de rechtbank in Groningen.

Ook een groot deel van het personeel (een kleine tweehonderd medewerkers) verhuist mee. Keurs heeft de plannen maandag persoonlijk in Assen toegelicht. ''Voor het rechtbankpersoneel in Assen is dit besluit een hard gelag.''

Het relatief nieuwe kantoorgedeelte van de rechtbank in het hart van de Drentse hoofdstad wordt afgestoten. Dat levert een bezuiniging op van ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar.