Het KNMI waarschuwt voor extreem weer en onweersbuien in een deel van Nederland. In het noorden en oosten is code geel afgegeven.

In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland gold ook korte tijd code oranje.

Er trekken sinds maandagmiddag zware regenbuien over heel Nederland. In de provincies met code oranje kan het gaan om zware onweersbuien met hagel, zware windstoten en lokaal veel regen. 

De eerste buien zijn rond 15.00 uur via Zeeland het land binnengetrokken. Het blijft vermoedelijk de hele avond slecht weer in Nederland. Pas na middernacht wordt het rustiger.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de rijstijl aan te passen, meer afstand te houden en de snelheid te matigen. Als het echt te gek wordt, is het beter een parkeerplaats op te zoeken. 

File

Rond 17.30 uur staat er 283 kilometer aan file op de Nederlandse snelwegen. Het is vooral druk rond Breda, Rotterdam en Amsterdam vanwege de zware buien, zegt de Verkeersinformatiedienst. Rond 18.30 uur was de file aan het afnemen. Op het hoogtepunt stond er 303 kilometer, aldus de VID.

Het treinverkeer heeft inmiddels ook last van het noodweer. Door een blikseminslag rijden er geen treinen van en naar Oss. 

De dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen blijft vooralsnog ongewijzigd. "Maar we houden de situatie nauwlettend in de gaten", aldus een woordvoerder tegen NU.nl.

Onder water

Waterschap Rivierenland heeft maandagavond al ruim tweehonderd telefoontjes gekregen van verontruste burgers over de wateroverlast als gevolg van de zware regenval. Mensen die problemen hebben door overlopende sloten, plassen en vaarten kunnen bellen naar 0344 - 64999. Het is ook bestemd om gevaarlijke situaties te melden door nieuwe hoosbuien. Het nummer blijft in de lucht zolang als nodig is, zei een woordvoerder.

Volgens hem is in de regio de afgelopen dagen extreem veel regen gevallen. ''Het was de zwaarste regenval sinds vele jaren''.

In de nacht van zondag op maandag heeft het ook zwaar geregend. Voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland gold ook code oranje. 

Door de regenval liepen lokaal straten onder water. Ook brak op sommige plaatsen brand uit na blikseminslagen. Het noodweer heeft naar schatting tussen de 5 en 10 miljoen euro schade veroorzaakt.

Video: Wateroverlast zondagnacht in Zeeland

Noodnummer

Waterschap Rivierenland heeft een speciaal telefoonnummer (0344 - 64999) opengesteld voor vragen over de wateroverlast in het werkgebied van het schap. 

Inwoners van het Land van Heusden en Altena, de Alblasserwaard, de Bommelerwaard, het Rivierengebied en het Rijk van Nijmegen die overlast hebben door rioolwater of ondergelopen kelders moeten hun eigen gemeente bellen, aldus het schap maandag.

De brandweer kan ondergelopen kelders de komende dagen nog niet leegpompen. Er is geen plek om het weggepompte water te lozen, aangezien het watersysteem overvol is door de hoosbuien in de nacht van zondag op maandag.

België

Nabij het Belgische Aalst is maandag een vrouw omgekomen toen zij werd geraakt door een omvallende boom. 

Het noodweer zorgde in België op verschillende plaatsen voor wateroverlast. In Dendermonde zaten zo'n tweeduizend huishoudens korte tijd zonder stroom. 

Bekijk het actuele weerbericht

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of ZIE.nl.