President Evert van der Molen van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn ontslag ingediend. Hij kan zich niet vinden in het besluit dat er voortaan alleen nog plaats zal zijn voor eenvoudigere zaken bij de rechtbank in Alkmaar en nog zes andere locaties in het land.

Maandag werd door de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt dat in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle soorten zaken gedaan zullen worden.

Mensen die terechtstaan in complexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde zaken, moeten daardoor soms verder reizen.

Van der Molen (60) werd in 2013 president van de rechtbank Noord-Holland. Die ontstond door een fusie van de rechtbanken Haarlem en Alkmaar. Van der Molen gaat nu weer als rechter aan de slag.

Ingrijpend

De keuze om bij de rechtbank in Assen alleen nog eenvoudige zaken te behandelen, is "ingrijpend maar noodzakelijk om de Rechtbank Noord-Nederland goedkoper en efficiënter te laten werken", zegt het gerechtsbestuur van de noordelijke rechtbank in een reactie.

De rechtbank in de Drentse hoofdstad behandelt op termijn alleen nog kleinere zaken, zoals kanton- en politierechterzaken en bepaalde bestuursrechtszaken. Alle overige taken, zoals straf- en familiezaken en faillissementen, worden overgebracht naar de rechtbank in Groningen. Ook een groot deel van het personeel in Assen, een kleine tweehonderd medewerkers, verhuist mee.

De Rechtbank Noord-Nederland heeft drie locaties, Assen, Groningen en Leeuwarden, en heeft qua oppervlakte het grootste arrondissement van Nederland. De rechtbank in Leeuwarden blijft buiten schot.