Het noodweer van de afgelopen nacht heeft naar schatting tussen de 5 en 10 miljoen euro schade veroorzaakt. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat het vooral om waterschade in en om woningen. 

Schade door blikseminslagen en hagel is niet in de schatting meegenomen.

Er was sprake van extreme regenval, met tot 80 millimeter neerslag in 24 uur tijd. "Ervaring leert dat een flinke hoosbui gemiddeld zo’n miljoen euro particuliere schade met zich meebrengt. De neerslag was echter intenser en trok over een groter gebied", liet het Verbond maandag weten.

De hevigste buien deden zich volgens de verzekeraars voor in een strook die globaal loopt van Zeeland via Noord-Brabant en de Betuwe naar Oost-Gelderland.

Video: Wateroverlast in Zeeland

Extreme weersomstandigheden

Het komt de laatste tijd vaker voor dat er extreme weersomstandigheden zijn, met veel schade aan woningen als gevolg. De verzekeraars schrijven dit toe aan klimaatverandering.

Het KNMI waarschuwt maandag opnieuw voor gevaarlijk weer. In de loop van de middag trekken volgens het weerinstituut opnieuw zware onweersbuien over het land. Die buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten. 

Meldingen per regio