De rechtbank in Maastricht heeft een verdachte in de zogenoemde Bandidoszaak maandag op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 47-jarige man uit Echt.

De overige vijftien verdachten blijven in voorarrest. De verdachte die op vrije voeten wordt gesteld is een zogenoemde prospect van de Bandidos, een aspirantlid.

Hij zou volgens het OM zijn huis ter beschikking hebben gesteld in een afpersingszaak. Daarbij zou een afvallige Bandido uit Alkmaar afgeperst zijn om 6000 euro te betalen.

Afgelopen vrijdag vroegen de advocaten van de zestien verdachten om vrijlating, onder meer omdat er van een criminele organisatie geen sprake zou zijn.

Onder druk

Het Openbaar Ministerie vindt van wel en wil mede daarom iedereen achter slot en grendel houden. Ook om te voorkomen dat getuigen in de zaak onder druk worden gezet.

De rechtbank deed maandag tussentijds uitspraak over de verzoeken om opheffing van de voorlopige hechtenis van alle zestien verdachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde teleurgesteld op de uitspraak, maar kan hiertegen geen hoger beroep aantekenen. De rechtbank had de man eerder al uit voorlopige hechtenis ontslagen.

Een beroep door het OM bij het gerechtshof bleek succesvol: afgelopen donderdag besliste het hof dat de man weer achter de tralies moest. Maar maandag laat de rechtbank hem alweer gaan.

Rapportage

De rechtbank wil nog dat het OM voor de volgende pro formazitting in november een rapportage laat opmaken over een tweede verdachte, die niet tot de Bandidos zou behoren.

Bij deze man, een 44-jarige inwoner van Geleen, vond de politie een pistool en enkele kilo's harddrugs. De rechtbank wil weten of de reclassering deze man na eventuele vrijlating kan controleren en de opgelegde regels laten naleven.

Advocaat Gitte Stevens van enkele verdachten reageerde teleurgesteld. Zij hoopt dat de rechtbank na het getuigenverhoor in oktober alsnog tot een ander standpunt komt. Volgens Stevens probeert het OM de zaak op los zand te bouwen.