Hulpdiensten hebben maandagochtend groot alarm geslagen om een tankwagen die zoutzuur lekt op het terrein van de verzinkerij The Coatinc Company in Molenhoek bij Nijmegen. 

Door nog onbekende oorzaak ontstond maandag rond 08.40 uur een scheur in de tank van zo'n twee centimeter. Pas na 12.00 uur stopte de lekkage.

De tankwagen bevat volgens een woordvoerder zo'n 20 kuub zoutzuur. Uiteindelijk stopte de lekkage omdat het zoutzuur in de wagen op een niveau zit dat er niks meer uit de scheur.

De brandweer slaat de wolk met nevelstralen neer. "Hierdoor is de kans dat de wolk wegdrijft van het terrein richting het dorp minimaal", legt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Limburg uit aan NU.nl. Ook nu de lekkage is gestopt, blijft de brandweer dit doen. 

Rotte eieren

Zoutzuur zorgt in combinatie met (blus)water voor een enorme stank. De brandweer waarschuwt dan ook voor een rotte-eierenlucht. Intussen proberen specialisten van de brandweer dichter bij de tankwagen te komen.

Ze hebben speciale pakken aangetrokken. ''We hebben nog geen idee hoe lang het nog gaat duren. In elk geval nog heel lang'', aldus een woordvoerder van de politie Limburg-Noord. In Venlo is een crisiscentrum ingericht.

Gebied

Het gebied is momenteel afgezet. Een groot deel van de bedrijven op het terrein is ontruimd. Bewoners aan de rand van het terrein hoeven hun huizen nog niet te verlaten, maar moeten wel ramen en deuren dichthouden. Mogelijk wordt dat advies in de loop van maandagochtend uitgebreid naar een villawijk in de omgeving.

Er zijn nog geen klachten binnengekomen van mensen die last hebben van het zoutzuur. De chemische stof zoutzuur kan leiden tot ernstige brandwonden. Wie last krijgt van de luchtwegen of van prikkende ogen doet er goed aan weg te wezen, aldus een brandweerwoordvoerder. Anders dreigt een serieuze beschadiging aan de longen.

Video: Brandweer heeft zoutzuurlek onder controle

Verkeer

De grijszwarte wolk trekt richting de provinciale weg Nijmegen - Venlo (N271). De weg is in beide richtingen over zo'n 10 kilometer afgesloten tussen Molenhoek en Plasmolen. Ook het treinverkeer tussen Nijmegen en Venlo is stilgelegd. Medewerkers van Prorail zijn aanwezig om te kijken of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Omdat het bluswater met zoutzuur in het grondwater en het riool verdwijnt, zijn medewerkers van Rijkswaterstaat en waterschap Peel en Maasvallei ter plaatse. Op het terrein van The Coatinc Company staat een opvangbekken, maar dat is volgens een woordvoerder veel te klein. Metingen moeten uitwijzen in hoeverre het verontreinigde bluswater zich verspreidt.

Vanuit de buurt is er al geruime tijd kritiek op de verzinkerij die veel te dicht in de buurt van woningen zou staan.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto