Het verkeer in het westen heeft maandagochtend te maken gehad met overlast door zware regen- en onweersbuien die over het land trekken. Ook afgelopen nacht werden delen van Nederland geteisterd door noodweer.

Wateroverlast zorgde op verschillende plaatsen in het land voor risico op aquaplaning. De Verkeersinformatiedienst (VID) riep daarom mensen op de snelheid aan te passen.

Op de A6 moesten automobilisten tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Emmeloord rekening houden met aquaplaning door de zware regenval. Eén rijstrook was afgesloten en rond 7.15 uur stond daar 17 kilometer file.

Op de A15 Rotterdam richting Gorinchem stond ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam water op de weg. Hierdoor was de afrit tijdelijk afgesloten. Ook de A4 bij Steenbergen moest worden afgesloten omdat de weg was ondergelopen, rond 11.30 uur was er weer één rijstrook beschikbaar.

En ook het treinverkeer ondervond maandagochtend overlast van blikseminslag en een boom op de bovenleiding. Zo ontstond er vertraging op de trajecten Rotterdam Centraal - Den Haag Centraal, Roosendaal-Vlissingen, Arnhem -Winterswijk en Dordrecht-Geldermalsen. 

Code oranje

Weerinstituut KNMI waarschuwde 's nachts met code oranje voor extreem weer in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Het onweer gaat gepaard met hagel zo groot als eieren en lokaal zware windstoten.

Rond 4.00 uur had de bliksem sinds middernacht zo'n 1.500 keer is ingeslagen, meldt Weeronline.nl. In het Gelderse Laren brak brand uit in een woning met een rieten dak na blikseminslag. Het vuur was snel onder controle.

Veel regen

In delen van het land is extreem veel regen gevallen. Volgens Weeronline hadden vooral de Betuwe en het gebied van de Drechtsteden het zwaar te verduren.

In Zaltbommel ging het volgens weeronline zelfs om 80 millimeter neerslag in 24 uur. "Een hoeveelheid van circa 80 millimeter valt normaal in een hele augustusmaand", aldus de weersite.

De gemeente waarschuwde inwoners via Twitter. "Het riool staat vol, de gemalen draaien op volle kracht", aldus de gemeente, die inwoners waarschuwde waardevolle spullen "hoog en droog" te zetten.

Pompen

In delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben burgers na de extreme regenval nog steeds te maken met wateroverlast. Bij het Waterschap Rivierenland zijn veel klachten binnengekomen uit onder meer de Alblasserwaard en het Land van Heusden en Altena. 

Er worden extra pompen ingezet om de grote hoeveelheden water sneller weg te kunnen werken, aldus een woordvoerster maandagmiddag. Alle gemalen draaien op volle toeren.

Onder water

In Nijmegen is de parkeergarage van een appartementencomplex onder water gelopen. Nadat een dam van een vijver doorbrak, liep de garage vol water. Er staan honderd tot 120 auto's in de garage, die wordt leeggepompt door de brandweer. Een man die in de garage wilde gaan kijken, kwam vast te zitten in de lift en moest door de brandweer worden bevrijd. 

ZZG Zorggroep, eigenaar van het wooncomplex, heeft extra personeel ingeschakeld om de bewoners maandag bij te staan. Het wooncomplex bestaat uit verschillende appartementengebouwen, waarin oudere mensen met een uiteenlopende zorgbehoefte wonen.

In een gebouw werkt het oproepsysteem niet. Hulpverleners gaan langs de deuren om te kijken of alles in orde is. In een ander gebouw wonen mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben. ZZG heeft zorgverleners naar 55 bewoners gestuurd. Later maandag wordt besloten of een of meer woontorens mogelijk toch worden ontruimd.

Dammetje

Ook inwoners van het Noord-Brabantse Grave hielden het niet droog. Volgens de politie liep een aantal woningen in de omgeving van het centrum onder water. Op sommige plaatsen stond het water 15 centimeter hoog. In het nabijgelegen Nijmegen brak volgens de politie een dammetje bij een vijver door, met wateroverlast tot gevolg.

De brandweer in Zuid-Holland-Zuid riep zondagavond laat op het alarmnummer 112 alleen bij noodgevallen te bellen. "We kunnen relatief weinig doen aan water dat via het riool woningen binnenkomt", benadrukte het korps.

Door de zware regenval werden volgens de brandweer putdeksels omhoog gedrukt. Daardoor kunnen volgens brandweer Zuid-Holland-Zuid gaten in het wegdek ontstaan, die niet altijd zichtbaar zijn.

Video: Eerste beelden wateroverlast

Meldingen

Tussen zondagavond 19.00 uur en maandagmorgen 07.00 uur heeft de brandweer ruim 280 meldingen over stormschade of wateroverlast verstuurd via het alarmeringssysteem P2000.

Uit de regio's Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-Zuid kwamen de meeste oproepen. Maar ook uit Midden- en West-Brabant en Noord- en Oost-Gelderland werden problemen gemeld, meldt alarmeringen.nl.

Meldingen per regio

Stormschade

Bij de gemeenten werden uit Hardinxveld-Giessendam (17), Nijmegen (11) en Apeldoorn (10) de meeste stormschade en wateroverlast via P2000 gemeld.

Inmiddels is het onweer weggetrokken vanaf het zuidwesten via het noordoosten van het land. In de middag ontstaan opnieuw zware buien met hagel, onweer en zware windstoten, meldt het KNMI. Het weerbureau geeft code geel af voor eind van de middag en in de avond.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie